Okna in vrata v sodobni enodružinski hiši

Ko ti strokovnjak svetuje, da izbereš lesena okna, nastane to... 

Na vprašanje zakaj je izbrala okna in vhodna vrata AJM je lastnica povedala: "Bili ste odzivni, dostopni in profesionalni. Nisem tehnični tip. O oknih in vratih nisem vedela nič, zato sem imela veliko vprašanj, a vaši strokovnjaki so me uspeli prepričati, da imajo rešitve, ki bodo funkcionalne in estetske. Hkrati so predlagali tudi nekaj svojih izboljšav, tako da se ni bilo težko odločiti."

Sodobna enodružinska hiša v bližini Maribora je nastala iz obstoječe obrtne delavnice s pomočjo arhitekturnega studia AB objekt iz Celja. Hišo smo pri AJM s stavbnim pohištvom opremili v celoti. 

Lastnica si je želala svetlih prostorov z velikimi steklenimi površinami, hkrati pa ji ni bila všeč možnost senčenja s klasičnimi senčili, kot so roloji ali zunanje žaluzije: "ne želim velikih stekel na katerih bom potem za senčenje morala imeti čez dan spuščene zunanje žaluzije, saj s tem nisem naredila nič." Zato so se arhitekti odločili za rešitev v obiliki velikih napuščev, ki poskrbijo za potrebno senčenje notranjih prostorov in hkrati tudi za zaščito terase. 

 

Lesena ali steklena vhodna vrata?

Lastnica poudari, da je že od vsega začetka želela lesena okna, saj si je na splošno v opremi notranjega prostora želela poudarke iz lesa in bi se tako okna z notranjo opremo lepo povezovala. Za vhodna vrata pa je kolebala med lesenimi vhodnimi vrati in steklenimi vhodnimi vrati. "Odločitev je padla po ogledu vhodnih vrat v vašem salonu. Odločila sem se za les v kombinaciji z veliko obsvetlobo," in, kakor je videti, lastnica odločitve ne obžaluje, saj poudarja: "ta lesena vhodna vrata so zares nekaj posebnega. Z veseljem jih pogledam vsakič, ko se vrnem domov. Tudi obiskovalci so navdušeni nad njihovim videzom."

Ob vhodnih vratih je velika stranska steklena stena ali obsvetloba, ki poskrbi za svetlo vežo, na katero se je lastnica za več intime odločila namestiti notranji rolo. 

Velike steklene površine poskrbijo za svetlobo in stik notranjega prostora z zunanjim vrtom. Leseni okvirji iz svetlega smrekovega lesa so iz našega sistema AJM Pasiv+, ki se ponaša z odličnimi toplotno-izolativnimi lastnostmi. Svetla barva smreke se odlično zlije z notranjo ureditvijo in notranji prostor odpira zunanjosti. Na zunanji strani so leseni okvirji zaščiteni s prekrivno masko iz aluminija AJM Pasiv+ ALU modern, ki je prašno barvana v atrancitno barvo. 

Zasteklitev z nevidnimi vertikalnimi spoji

"Moja želja so bile velika okna od stropa do tal, praktično steklene stene. Ker so dimenzije presegale tehnične oziroma statične zmogljivosti, jih je bilo na posameznih delih potrebno prekiniti. To me je malce skrbelo, saj si nisem predstavljala, kakšen bo končni rezultat in kako široki bodo stični robovi. Na moje veliko veselje so tako tanki, da so popolnoma nemoteči oziroma jih danes sploh ne vidim več," dodaja lastnica. Robovi o katerih je govora, so neposredni spoji steklenih površin po vertikali. Med stike so vstavljena kakovostna tesnila iz visokoodpornih materialov, ki so neobčutljivi na vremenske vplive, tudi na škodljive UV-žarke.

Velike steklene površine z vertikalnimi spoji stekla s steklom brez vmesnega profila so idealna rešitev za vse, ki si želijo širokega panoramskega pogleda. Danes so takšne rešitve priljubljene pri novogradnjah, vendar ni prav nobene ovire, da jih ne bi vgradili, tako kot v opisanem primeru, v že obstoječe stavbe, seveda ob upoštevanju vseh statičnih zakonitosti. 

Zunanja terasa poteka vzdolž celoten bivanjski del hiše, za prehod je poskrbljeno z drsno-dvižnimi vrati z nizkimi pragovi. Nizki pragovi so poravnani s talno, hodno, površino. Gre za rešitev, ki ni samo estetska, ampak tudi praktična. Dobrodošla je zlasti pri družinah z majhnimi otroci, praktično neobhodna pa je ta rešitev za ljudi z gibalno oviranostjo, saj pomeni konec spotikanja oziroma neoviran prehod med notranjim in zunanjim prostorom. 

Hiša, ki je nastala iz starejšega objekta zgrajenega v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je moderna in funkcionalna. "Opažam, da smo, odkar smo v tej hiši, vsi več doma, kot smo bili prej. Tudi obiski prihajajo pogosteje in se zadržijo dlje. Naša hiša ni samo lepa in nova, ampak je tudi svetla, vesela in polna, in to je tisto kar zares šteje. Radi smo doma," zaključuje lastnica.

Želite izvedeti več o vhodnih vratih AJM? Prelistajte naš katalog vhodnih vrat ali si oglejte naše linije vhodnih vrat.

Leseni profil uporabljen za zasteklitev in za drsno-dvižna vrata Panorama je predstavljen TUKAJ

 

Stavbno pohištvo te sodobne enodružinske hiše, ki je nastala iz nekdanje obrtne delavnice, je v celoti iz našega podjetja.
Stavbno pohištvo te sodobne enodružinske hiše, ki je nastala iz nekdanje obrtne delavnice, je v celoti iz našega podjetja.
Gradnja hiše - postopek od parcele do vselitve.

Gradnja hiše je izjemno zahtevna naloga, ki zahteva veliko predanosti, znanja, načrtovanja in dokumentacije.

S pomočjo izkušenih arhitektov vas natančno peljemo skozi ves postopek od izbire in nakupa parcele preko gradnje vse do vselitve.

Preverite TUKAJ!

Alya in gradnja hiše z AJM

Alya že od malih nog sledi svojim sanjam. Zgodaj se je uveljavila kot uspešna glasbenica, kakršno jo poznamo danes, a to še ni vse, česar si je prilju...
Več

V mestnem središču zasijala okna Zero Sash by AJM

Legendarna prodajalna cvetja Cvetličarna, ki jo mariborčani najdemo na vogalu Tyrševe in Krekove ulice, pod kreativnim vode...
Več

Gentry 11 ima lesena okna AJM

Butični hotel, ki očara  "Potovati, raziskovati neznane kotičke, spoznati navade, najljubše lokale domačinov, začutiti pristen utrip izbrane destinacije...
Več