Okna AJM za razglede čez ravnico. Galerija vin Panon.

Logična izbira: lesena okna 

Metod Gutman, pravnuk dedka, ki je svojo mladost preživel v vinogradih in kleteh, najbolj znane vinorodne pokrajine na svetu, francoskega Bordoja, se je spoprijel z ohranjanjem prekmurske vinogradniške tradicije. Po študiju ekonomije se je vrnil v domače Prekmurje, kjer zadnja leta revitalizira tamkajšnje stare vinske sorte in gradi na turistični vinski ponudbi pod blagovno znamko Vina Panon, poda katero spada tudi Galerija vin – vinska klet s prostorom za degustacijo in kulturne dogodke, ki smo jo opremili z elementi AJM. Z Metodom smo se pogovarjali o njegov projektu in o izkušnji nakupa oken AJM. 

Metod, predstavite nam kratko idejo Panon vin in Galerije vin, kako je nastala?
Ime Panon se glede na geografsko lokacijo ponuja kar samo. Panon pomeni iz globin Panonskega morja. Je zaščitena blagovna znamka, ki jo vse bolj uspešno uveljavljam. Vina Panon so zelo butična vina, malih serij. Sicer je vsa ideja nastala iz želje po ohranjaju prekmurskega, konkretno filovskega, vinogradništva, kar je hkrati tudi ohranjanje kulturne krajine, arhitekture, navad in običajev na svež, sodoben način. Doživetje naših vin ponujamo v Galeriji vin, ki je na prekrasni lokaciji, na vinorodni vzpetini od koder se razliva brezmejen pogled čez panonsko ravnico. Galerija vin se aktivno povezuje z muzeji in drugimi kulturnimi institucijami in poleg vina ponuja tudi kakovostno kulturno-umetniško izkušnjo s poudarkom na doživljanju panonske kulture.

Kakšna vina lahko pri vas degustiramo?
Po blagovno znamko PANON iz globin panonskega morja ponujamo vina pridelana iz starejših trt, starih več kot 25 let, katerih posebnost je, da dajejo optimalno najbolj harmonična vina. Starejše trte, ki so v dobri kondiciji, donegujemo in vina, pridelana na tradicionalni način, zorimo do polne izrazite note. Ponujamo sortna sveža vina pa tudi vina starejših letnikov, ki zorijo do svoje polne arome v steklenici. Prevladujoča sorta so rizlingi, predvsem avtohtona, za ta vinorodni okoliš, že stoletja primarna sorta laški rizling. 

Kaj ponuja Panon Galerija vin obiskovalcem?
Galerija vin je prostor, ki lahko sprejme skupine do 40 ljudi. Primeren je za degustacije, organizirane 'team buildinge', večere ob ognju nad ravnico, prireditve in umetniške razstave. Kmalu bo možno tudi prenočiti. Mimo pelje Pomurska planinska pešpot, Kolesarska učna pot Slovani.si, Pot kulturne dediščine in Evropska kulturna pot sv. Martina (od Szombathelya na Madžarskem do Toursa v Franciji).

Pa še malo o oknih; kako to, da ste se odločili Galerijo vin opremiti z lesenimi okni?
Lokacija Panon Galerije vin je na spomeniško zaščitenem območju in so bile takšne zahteve Zavoda za spomeniško varstvo. Možna izbira so bila le leseni okviri oken. Všeč mi je naravni videz lesa, zato bi se tudi, če območje ne bi bilo spomeniško zaščiteno, odločil enako.

Po kakšnem kriteriju je bil izbran izvajalec?                  
Izvajalca sem izbral na podlagi več zbranih ponudb različnih ponudnikov oken in tudi dobrih priporočil drugih. Seveda je bila pri izbiri pomembna kvaliteta izvajalca, hitra odzivnost, prilagodljivost, pa tudi ekonomska sprejemljivost ponudbe, je bila eno izmed meril.

Kakšna se v praksi izkazujejo lesena okna AJM Pasiv?
Okna so sedaj vgrajena v stavbo eno leto in do sedaj smo zadovoljni in nimamo nobenih pripomb. Kvaliteta in izgled oken sta nedvomno vrhunska.

Senčil na objektu ni videti, kako to?
Izbrali smo samo okna, zunaj stavbe bomo za nekaj senčenja zasadili drevesa in druge plazeče rastline, ki bodo nudile dodatno naravno senco.

Kaj opažate, kako se leseni okenski profili spreminjajo z letnimi časi?
Sam izgled in funkcionalnost modela AJM Pasiv je bilo merilo njegove izbire. Les smreke z lazuro naravnega izgleda lesa sem izbral, ker nama je obema s partnerko, s katero vodiva projekt, všeč videz naravnega in sovpada z najinim okusom.

Kako je potekalo svetovanje in nakup? Bi imela kaj za pripomniti v pozitivnem ali negativnem?
Prodajna svetovalka v salonu v Murski Soboti je prisluhnila vsem najinim željam. Svetovala je tudi nekaj dodatnih rešitev, na katere sama nisva pomislila. Tako sva se kar hitro odločila za tip oken in vse podrobnosti povezane s tem.

Kakšen je postopek nakupa oken, če so zadaj zahteve spomeniškega varstva? Zakaj je sploh objekt pod spomeniškim varstvom – ne gre za novogradnjo?
Panon galerija vin je nadgradnja obstoječega objekta z razširitvijo, ki je novogradnja. To območje je spomeniško zaščiteno, ker so se na njem nahajale rimske gomile oz. grobišča. Sam objekt ni pod spomeniškim varstvom. V kolikor pa je neko območje spomeniško zaščiteno potem se pri gradnji objekta na tem območju zahtevajo določene stvari. V našem primeru lesena okna, naklon strehe, barva kritine in še mnogo drugih.

Gradnja hiše - postopek od parcele do vselitve.

Gradnja hiše je izjemno zahtevna naloga, ki zahteva veliko predanosti, znanja, načrtovanja in dokumentacije.

S pomočjo izkušenih arhitektov vas natančno peljemo skozi ves postopek od izbire in nakupa parcele preko gradnje vse do vselitve.

Preverite TUKAJ!

Alya in gradnja hiše z AJM

Alya že od malih nog sledi svojim sanjam. Zgodaj se je uveljavila kot uspešna glasbenica, kakršno jo poznamo danes, a to še ni vse, česar si je prilju...
Več

V mestnem središču zasijala okna Zero Sash by AJM

Legendarna prodajalna cvetja Cvetličarna, ki jo mariborčani najdemo na vogalu Tyrševe in Krekove ulice, pod kreativnim vode...
Več

Gentry 11 ima lesena okna AJM

Butični hotel, ki očara  "Potovati, raziskovati neznane kotičke, spoznati navade, najljubše lokale domačinov, začutiti pristen utrip izbrane destinacije...
Več