Kreativna kuhinja in arhitektura: Hiša Denk.

Med ljubitelji kulinarike je že dolgo znano, da Slovenija na obrobju, do katerega vodijo vjugaste stranske poti in ne avtocesta, ne skriva samo prekrasne narave, pač pa tudi lokale z gostinsko ponudbo, ki s prvovrstno gastronomsko izkušnjo izstopajo iz povprečja. Tako je tudi v primeru Hiše Denk, dolga leta znane lokalne gostilne s priljubljeno domačo hrano, ki je po prevzemu mlajše generacije hitro stopila med kulinarične trendseterje. Po nedavni prenovi je pridobila tudi v ambientalnem smislu tisto vrhunskost, ki ljubitelje kulinarike k Denku iz različnih vetrov žene nekaj zadnjih let.

Iz obstoječega gostinskega objekta sredi Zgornje Kungote je tako po idejni zasnovi arhitektov Dominika Sagadina in Boštjana Matula iz Arhitekture Sagadin zrasla prenovljena restavracija sodobnega videza v prevladujoči kombinaciji lesa in stekla. V restavraciji ustvarja kulinarične presežke mladi kuharski chef Gregor Vračko, ki tradicionalne lokalne in nacionalne jedi uspešno preoblači v sodobne, bolj ali manj ekstravagantne kombinacije, katerih sloves je že zdavnaj presegel tako lokalni, kot nacionalni okvir.

Tako kot Gregorjeva kulinarika, je tudi njegova vizija restavracije v kateri gostom ponuja svoje kreacije, strmela k minimalizmu, perfekcionizmu in bivanjskim presežkom, ki presegajo meje ustaljenega, hkrati pa delujejo domače, udobno in toplo. Postrežba po prenovi tako poteka v sprejemnici, točilnici in dveh novih prostornih, in s preostalim objektom z mostom povezanih, jedilnicah, v toplejšem delu leta pa tudi na zunanji terasi. V notranjosti prevladuje ščetkan les in oljen parket, barvni les, leseno ostrešje z vidno jekleno konstrukcijo in leseno pohištvo. Les dopolnjuje temna keramika, v eni izmed jedilnic za toploto poskrbi kamin iz surovega betona, mehkobo pa dodajo nežno padajoče zavese v nevtralnem naravnem odtenku.

Zunanjost je koncipirana v enakem stilu kakor notranjost. Fasada je obložena s sibirskim macesnom, iz katerega so tudi lesena terasa, zunanje žaluzije in zunanja stopnišča, ki vodijo v izjemno lično urejen park z ribnikom in bogatim rastlinjem, ki ga gostje lahko v vsej svoji lepoti občudujejo tudi iz notranjosti.

Za to poskrbi stavbno pohištvo, ki je delo Denkovega soseda, vrhunskega lokalnega podjetja AJM okna-vrata-senčila. Velike steklene površine, izravnane linije lesenih okvirjev iz macesnovega lesa na notranji strani, stekleni vogalni spoji in nizki pohodni pragovi drsnih sten subtilno spajajo zunanji in notranji prostor. Zasteklitve z nevidnimi okvirji, kot je tista na mostu, ki povezuje točilnico z obema jedilnicama, pa skorajda popolnoma izbrišejo mejo med tam in tukaj, hkrati pa z emajliranim črnim robom prostoru vdihujejo eleganco in prestiž. Elegantna aluminijasta obloga v temni atrancit barvi na zunanji strani poskrbi za pridih sodobnega, hkrati pa zagotavlja dodatno zaščito lesenih profilov pred tukajšnjim vremenom, ki ne prizanaša z vročimi poletnimi temperaturami in hudim zimskim mrazom.

Posebne pozornosti so vredna tudi vhodna vrata, ki zaradi svojih nadstandardnih dimenzij in markantne podobe že na daleč širokogrudno vabijo naprej, na pot prvovrstnega kulinaričnega popotovanja. Vrata so, pričakovano, iz macesnovega lesa v kombinaciji z velikima obsvetlobama na levi in desni strani brez vidnih okvirjev, zahvaljujoč katerima sprejemna veža deluje svetlo in nadvse prijetno. Tudi vhodna vrata so izdelali pri AJM, ki se ponaša z najsodobnejšo tehnologijo za izdelavo lesenega stavbnega pohištva, vrhunskimi strokovnjaki in odličnimi tehničnimi in dizajnerskimi lastnostmi svojih lesenih oken in vrat.

Izjemna, na trenutke presenetljiva kulinarika, in oblikovno nevtralen in brezčasen prostor s pridihom topline so glavne značilnosti prenovljene restavracije, ki jo morate, če to še niste, obiskati in kamor se boste po tem, brez dvoma, vedno znova radi vračali.  

Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

 

 

Ko okno postane stičišče z naravo!

Na najvišji točki razgleda na prelepo avstrijsko štajersko, natančneje v kraju Ciringa se nahajajo izjemne nastanitve, kjer si lahko odpočijete ter napolnite sv...
Več

Udoben dom za starejše s pridihom Mediterana

Od lanske jeseni je eno naših najlepših obmorskih mestec Izola bogatejše za edinstven Center starejših I...
Več

Mobilna pisarna ali ...

... vrtna utica, zunanja savna, počitniška hišica ob morju ali zavetje za vikend pobege nekje blizu naravi. Vse to je lahko "mobilno zavetje", ki smo ga...
Več