Hiša C.H.I.K.

Novo kakovost bivanja omogočajo tudi vrhunska ALU okna 

Pomanjkanje ponudbe pritličnih enostanovanjskih hiš na širšem območju Maribora je spodbudilo arhitekta Miho Fujs-a, da je ob pomoči brata - strokovnjaka za trženje, zavihal rokave. V času izteka zadnje finančno-ekonomske krize, sta se samoinicativno in z lastno investicijo lotila načrta in izvedbe objekta, v želji, da bi s sodobnim oblikovanjem, kakovostno izvedbo in dostopno ceno, bodočim kupcem omogočila novo kakovost bivanja. 

Po temeljitem premisleku sta izbrala mirno lokacijo, le nekaj minut od središča Maribora, na stiku med goricami na severu in zgoščeno poselitvijo enodružinskih hiš na jugu. Širše nepozidano območje se je izkazalo kot zelo primerno za nadaljevanje stanovanjske pozidave, saj ima v svoji bližini že zagotovljene najrazličnejše storitve. Konfiguracija terena parcele, ki je pretežno ravninska je botrovala k odločitvi, da se zasnuje pritlična hiša brez arhitektonskih ovir, primerna tudi za starejše oz. gibalno ovirane osebe. Tovrstne ponudbe v tistem času praktično ni bilo zaslediti. Objekt z zaprto finančno konstrukcijo, je bil še v fazi projektiranja in pridobivanja dovoljenj, ko sta ga ponudila na trgu nepremičnin. Bodočim stanovalcem - zanj se je odločil starejši par iz Belgije - se je prodal, še pred začetkom izvedbe, takoj ob pridobitvi gradbenega dovoljenja!

Iz Belgije v Slovenijo

Zakonca sta po vsej Evropi iskala ustrezen prostor, kjer bi udobno preživela jesen življenja, tudi v sončni Španiji in romantični Franciji. Odločila sta se za Slovenijo, kjer sta, ob čudoviti naravi in visoki kakovosti življenja, našla tudi največ za svoj denar. 

Stanovanjska hiša je umeščena ob severno stranico pravokotne parcele ob kateri poteka dostopna cesta. Proti jugu, kjer sta vrt in najlepša svetloba, pa se odpirajo najlepši in najdaljši pogledi. Tem danostim sledi konceptualna zasnova objekta, ki ga sestavljata podolgovata prostorska volumna različnih višin - bivanjskim in servisnim. Višja, bivanjska lamela, z nizom obeh spalnic ter odprtega dnevnega prostora, jedilnice in kuhinje, se odpira proti lepo urejenem vrtu na jugu, nižji servisni del s predprostorom, kopalnico, pralnico in kabinetom pa je umeščen severno, kjer sta tudi glavni vhod in pokrit nadstrešek za avtomobile.

Razkošno visoki stropovi

Arhitekti zelo dobro vedo, kako pomembno je načrtovanje ne le tlorisa, temveč tudi volumna. V želji, da bi uporabnikom, ponudil visoko kakovostno bivalno izkušnjo, je arhitekt bivalne prostore zasnoval z razkošno visokimi stropovi na višini štirih metrov. S to potezo, ki ni bistveno povečala stroškov izvedbe, je dosegel dva izjemna učinka. Prvi je očiten, saj so prostori videti veliko večji, zračnejši in prostornejši, kot so po dejanski kvadraturi. Drugi učinek pa je dosežen zaradi višinske razlike med servisnim delom stavbe (standardne višine dveh metrov in pol) in visokim bivalnim delom stavbe. Le-ta omogoča prehod svetlobe v bivalne in spalne prostore, ne zgolj preko velikih panoramskih sten na južni fasadi, temveč tudi preko pasu nadsvetlobnih oken na severni strani. To omogoča učinkovito naravno preztračevanje in ohlajanje prostorov, z vidika naravne osvetlitve pa še dodatno nadgrajuje bivalno ugodje v prostorih.

Domišljena zunanja podoba hiše 

Zunanja podoba stanovanjske hiše je izčiščena, sodobno minimalistična vendar nikakor hladna in brezosebna. Kompaktna podolgovata bela volumna s črnima strehama iz dvojno zgibane pločevine ter črno okvirjenimi okni ne želita izstopati iz svoje okolice temveč se vanjo vključujeta diskretno. Vertikalno členjena enokapna streha večjega volumna se zliva z iztekom goric in linijami vinskih trt v ozadju.Morebitno strogost objekta odločno prekine globoka niša, ki se zaje v kompakten volumen po vsej dolžini južne stranice in ustvarja nadstrešek, ki poleti preprečuje pregrevanje notranjosti. Poglobljena površina z velikimi panoramskimi okni je oblečena v les, ki daje objektu topel značaj uporabniku pa občutek domačnosti. Elegantno vitke, pokončne letve sibirskega macesna se ob stiku s tlemi pravokotno zalomijo in nadaljujejo v veliko teraso -  skupen zunanji prostor, ki se izteče v cvetoč vrt. Intimnost vrta na južnem robu parcele zagotavlja naravni zimzeleni zastor nizkorastočih tis ter krošenj ploščatega javorja, na vzhodnem pa še kamnita ograja iz gabionov, ki zadrži morebitni hrup.

Izbrana okna dopolnjujejo videz hiše 

Posebna pozornost je bila namenjena izboru oken. Z lesenimi okvirji in ALU zaščito na zunanji strani je poskrbljeno, da so okna sodobna, narejena v večjih dimenzijah. Z notranje strani les daje občutek topline, aluminij na zunanji strani pa poskrbi za trajnost oken Troslojno steklo izboljša energijske karakteristike celotnega sestava oken. "Proizvajalec AJM je bil najbolj konkurenčen od vseh ponudnikov za LES-ALU okna, dela je opravil skrbno in zanesljivo, s tehnologi podjetja smo skupaj razvili posamezne detajle, z izvedbo kitanih stikov steklenih površin se je izgled še izboljšal," je, za konec, izkušnjo dela z našim podjetjem opisal arhitekt Miha Fujs. 

Povzeto po: HIŠA C.H.I.K na portalu Moj Mojster 

Gradnja hiše - postopek od parcele do vselitve.

Gradnja hiše je izjemno zahtevna naloga, ki zahteva veliko predanosti, znanja, načrtovanja in dokumentacije.

S pomočjo izkušenih arhitektov vas natančno peljemo skozi ves postopek od izbire in nakupa parcele preko gradnje vse do vselitve.

Preverite TUKAJ!

Alya in gradnja hiše z AJM

Alya že od malih nog sledi svojim sanjam. Zgodaj se je uveljavila kot uspešna glasbenica, kakršno jo poznamo danes, a to še ni vse, česar si je prilju...
Več

V mestnem središču zasijala okna Zero Sash by AJM

Legendarna prodajalna cvetja Cvetličarna, ki jo mariborčani najdemo na vogalu Tyrševe in Krekove ulice, pod kreativnim vode...
Več

Gentry 11 ima lesena okna AJM

Butični hotel, ki očara  "Potovati, raziskovati neznane kotičke, spoznati navade, najljubše lokale domačinov, začutiti pristen utrip izbrane destinacije...
Več