Čez okna med krošnje

Tudi hišica na drevesu potrebuje okna! 

Predstavljamo vam enega izmed zahtevnejših, pa tudi lepših projektov preteklega leta - hišo med drevesnimi krošnjami, ki človeka, s svojo edinstveno umestitvijo, poveže z naravo na zares prekrasen način. Velika okna in fiksne steklene površine od stropa do tal poskrbijo, da je meja med zunanjim in notranjim svetom praktično nevidna. 

Hiša, ki stoji nedaleč od Slovenj Gradca, je prijeten dom mlade družine, ki si je pri zasnovi svojega bivanjskega prostora želela čim več sožitja z naravo. In nastala je hiša, ki je postavljena v gozdno klančino, tako da so vsi prostori tega prekrasnega doma v neposrednem sožitju z drevesi in njihovimi krošnjami. 

 

 

Glede na opisano lokacijo je jasno, da izbrati lesena okna z zunanjo ALU oblogo pri tej hiši ni bilo vprašanje, ampak logično nadaljevanje njene prostorske umeščenosti. Vse drugo bi tukaj delovalo vsiljivo ali celo neprimerno. Lesena okna, lesena balkonska vrata, lesena drsno-dvižna vrata in fiksne steklene stene imajo vse velike steklene površine, izravnane linije lesenih okvirjev na notranji strani, na vogalih pa neposredne medstekelne spoje, ki omogočajo neprekinjene razglede. Balkonska vrata in drsno-dvižna vrata imajo nizke pohodne pragove, ki omogočajo neovirane prehode. Fiksne zasteklitve s praktično nevidnimi okvirji skoraj popolnoma izbrišejo mejo med znotraj in zunaj. Na zunanji strani so za zaščito pred vremenskimi vplivi, ki iz leta v leto prikazuje vse večje ekstreme tako v poletnem kot zimskem času, dodane zunanje prekrivne maske iz aluminija v temno sivi barvi. 

Lastniki so si želeli velik in lep hišni vhod, ki bo z odprtimi rokami vabil v njihov dom. Zato so izbrali lesena vhodna vrata iz Serije Trend, model TL2 z veliko fiksno obsvetlobo na levi strani. Zahvaljujoč tej je sprejemna veža, ki se nadaljuje v hodnik, svetel, z naravno svetlobo napolnjen prostor.

Vhodna vrata TL2 imajo leseni okvir in leseno krilo iz sibirskega macesna. Izbrani ročaj na zunanji strani je model Kreta II, obsvetloba pa je iz 3-slojnega kaljenega stekla z emajliranim robom z Ug = 0,5 W/m2K. Jasno, vhodna vrata morajo biti lepa, vendar, ali predvsem, tudi varna. Vhodna vrata AJM imajo že serijsko trikratno zaklepanje po višini, od tega dvakrat z masivnima kavljema. Trije masivni tečaji poskrbijo za to, da je krilo trdno nameščeno na okvir, cilindrični vložek s posebno identifikacijsko kartico pa preprečuje podvajanje ključev. Lastniki so se odločili, da bodo svoja vhodna vrata odklepali s pomočjo čitalnika prstnih odtisov in motorizirane ključavnice autoLock EAV3, ki omogoča samodejno zaklepanje brez uporabe ključa - vrata zapremo in ta se sama avtomatsko tudi zaklenejo. Funkcijo zaklepanja lahko na primer podnevi tudi izključimo.  

Odklepanje s pomočjo čitalnika prstnih odtisov je vse bolj priljubljen način odklepanja za vhodna vrata. To ni samo zaradi svoje praktičnosti, saj pomeni konec z izgubljenimi ali založenimi ključi, ampak tudi za to, ker je izjemno varen. Sistem lahko uporabljajo vsi družinski člani, tudi otroci. Za odklepanje registriran uporabnik spolzi s prstom preko čitalnika, ki preveri kodo in sproži odklepanje vhodnih vrat. 

Posebnost, ki jo imajo naša lesena vhodna vrata, je edinstvena sestava lesenega vratnega krila. Izdelano je iz posebne večslojne gladke lesene "sendvič" plošče, ki pripomore k odličnim rezultatom toplotne in zvočne izolativnosti. V jedru takega krila se nahaja posebna patentirana rešitev iz popolnoma zvarjenega jeklenega okvirja, ki preprečuje ukrivljanje krila vhodnih vrat. 

Za lesena vhodna vrata sta sicer na voljo dva izredno kakovostna profila, AJM Eco-Energy 78 in AJM Eco-Pasiv 98 - prvi z montažno globino 78 mm, drugi z montažno globino 98 mm. Od montažne globine je nato odvisna tudi debelina krila vhodnih vrat. Vhodna vrata lahko izdelamo iz treh vrst lesa, macesen (vrata na sliki), smreka in hrast. 

Gradnja hiše - postopek od parcele do vselitve.

Gradnja hiše je izjemno zahtevna naloga, ki zahteva veliko predanosti, znanja, načrtovanja in dokumentacije.

S pomočjo izkušenih arhitektov vas natančno peljemo skozi ves postopek od izbire in nakupa parcele preko gradnje vse do vselitve.

Preverite TUKAJ!

Alya in gradnja hiše z AJM

Alya že od malih nog sledi svojim sanjam. Zgodaj se je uveljavila kot uspešna glasbenica, kakršno jo poznamo danes, a to še ni vse, česar si je prilju...
Več

V mestnem središču zasijala okna Zero Sash by AJM

Legendarna prodajalna cvetja Cvetličarna, ki jo mariborčani najdemo na vogalu Tyrševe in Krekove ulice, pod kreativnim vode...
Več

Gentry 11 ima lesena okna AJM

Butični hotel, ki očara  "Potovati, raziskovati neznane kotičke, spoznati navade, najljubše lokale domačinov, začutiti pristen utrip izbrane destinacije...
Več