AJM 75+ (plus)

Prednost tega okna iz aluminija je v izpopolnjeni prekinitvi toplotnega mostu, kjer z dodatno toplotno izolacijo parametre toplotne in zvočne izolativnosti še dodatno izboljšamo. ALU okna Wicline 75+ zaznamujejo še naslednje odlične karakteristike, ki jih ne gre spregledati: dolga življenjska doba, enostavno vzdrževanje, odpornost na zunanje vplive in poškodbe, kakor tudi, za kategorijo oken iz aluminija, nadstandardno dobra toplotna in zvočna izolativnost.

 • Priporočljivo za prenove.
 • Za gradnjo brez posebnih zahtev po energetski učinkovitosti.
 • Odlično za sodobno arhitekturo.
 • Posebej primerno za poslovne objekte.
Toplotna izolativnost: standardna
Zvočna izolativnost: standardna
Varnost: visoka
Cenovni razred: srednji

Barve

Več kot 250 odtenkov za PVC okna

Na PVC profile lahko nanašamo različne barve po vaših željah. Barve so na izbiro po lestvici RAL - izbirate lahko med več kot 250 odtenki, pri čemer je možna tudi kombinacija več barv na enem oknu.

V vseh 250 odtenkih barvne lestvice RAL lahko pobarvamo tudi zunanje ALU prekrivne profile, ki poskrbijo za dodatno zaščito. Za barvanje PVC profilov oken in vrat uporabljamo barvo na vodni osnovi, ki je okolju prijaznejša od ostalih barv.

 

Sistem barvanja Adler Protor

Za najzahtevnejše objekte priporočamo izbiro sistema barvanja Adler Protor, ki omogoča kakovosten in vzdržljiv nanost vseh barv po lestvici RAL, ne glede na material.

Foliranje za učinek lesa - barvni sistem DEKOR

Lahko se odločite tudi za tehniko foliranja. Gre za tehnološki proces toplega lepljenja renolitnih folij v različnih barvah in v raznih barvnih imitacijah lesa.

Barve

Izberite barvo, ki bo ustrezala tako arhitekturnim rešitvam kot vašim željam.

Steklo

V podjetju AJM nudimo širok nabor različnih možnosti zasteklitve. Od trislojne zasteklitve, ki jo predvsem priporočamo za pasivne hiše, do različnih možnosti dvoslojnih zasteklitev. Ne glede na izbiro zasteklitev, velja, da lahko s primerno zasteklitvijo z našimi okni prihranite tudi do 36% energije letno.

Vloga stekla - toplotna in zvočna izolacija

Steklo je tisti del okna od katerega je zelo odvisna njegova toplotna in zvočna izolacija.

Uw - koeficient toplotnega prehoda

Pri izbiri zasteklitve okna upoštevajte kakšen koeficient toplotnega prehoda okna (določa količino toplotne energije, ki se v določenem času in ob temperaturni razliki 1K izgubi skozi površino 1m2) vam izbrana zastekliklitev omogoča skupaj z izbranim profilom. Zapomnite si, da čim manjši je koenficient toplotnega prehoda (Uw) tem boljša je toplotna izolativnost.

Dvoslojna ali trislojna zasteklitev?

Trislojno zasteklitev priporočamo graditeljem novih energetsko zahtevnejših objektov kot so nizkoenergijske in predvsem pasivne hiše. 
Medtem ko dvoslojna zasteklitev ob izbiri kakovostnega profila povsem zadovolji pričakovanja po energetskih prihrankih v klasično grajenih objektih, pri prenovah in energetskih sanacijah.

Prednosti in slabosti vsake od zasteklitev prikazuje spodnja tabela. Rw - zvočna izolativnost oken

Zvočna izolativnost oken je odvisna od vrste zasteklitve. Pri naših oknih se giblje od 27 do 51 dB.

Steklo

Kako nas bodo okna zaščitila pred vplivi iz zunanjosti je zelo odvisno od izbire stekla.

Okna in varnost

Le varna okna ponujajo brezkrbno in sproščeno počutje. Pri AJM vam ponujamo več različnih razredov varnostnih stopenj.

Z vgradnjo enih najbolj kakovostih okovij, vzdržljivim in kakovostnim materilom okvirja in krila ter kakovostno zasteklitvijo sicer že serijsko poskrbimo za visoko stopnjo varnosti.

Sicer pa varnostne stopnje delimo v 4 različne razrede: od osnovne varnosti, do RC1 - varnostna stopnja 1, preko RC2 do RC3. 

Standardna varnostna stopnja RC1 in najvišja RC3

Okna AJM so opremljena z okovjem proizvajalca Winkhaus, ki spada med najbolj kakovostne na evropskem trgu. V standardu ponujamo okovje z varnostno stopnjo RC1 s petimi varnostnimi zapirali. Standardno stopnjo pa lahko še zvišate z izbiro okovja, ki nudi najvišjo protivlomno varnost - stopnja RC3.

Otroško zapiralo in kljuka s ključem ali varnostnim gumbom

Otroško zapiralo in kljuka s ključem sta pripomočka, ki poskrbita za zaščito vaših otrok. Oba sistema onemogočata otrokom nenadzorovano odpiranje oken. Z vgradnjo otroškega zapirala lahko dopustimo, da se okno odpre le nagibno, ali pa ga enostavno odklenemo in se okno odpira običajno - nagibno/vrtljivo.

Tudi kljuka z varnostnim gumbom oziroma ključem preprečuje otrokom, da bi samostojno rokovali z oknom in se ob tem izpostavljali morebitni nevarnosti.

Varnost na daljavo

Sodobni nadzorni sistemi omogočajo upravljanje senčil, oken in vrat na daljavo. Gre za t.i. sisteme "pametnega doma", s pomočjo katerih se omenjene elemente našega bivanjskega prostora upravlja preko internetne povezave na prenosnih računalnikih, tablicah in telefonih. Izkoristite sodobno tehnologijo in izboljšajte ne samo udobje, ampak tudi varnost svojega doma. V podjetju AJM ponujamo rešitev NeticHome, ki je brezžična, primerna za novogradnje in ob prenovah, saj ne zahteva nobenih gradbenih posegov. Svoj dom nadzorujete preko obstoječih stikal, oziroma preko računalnika ali pametnega telefona. Sistem omogoča izdelavo različnih prilagojenih scenarijev in urnikov.

 

 

Okna in varnost

S preudarno izbiro dodatkov lahko varnost svojih oken še dvignete in svoj dom še dodatno zaščitite.

Montaža

Sodobna okna z vsemi svojimi lastnostmi dosegajo izjemne rezultate energetske učinkovitosti, pogosto pa se zatakne pri vgradnji. Dobra montaža mora zagotoviti trajno zaščito pred vremenskimi vplivi, zrakotesnost med stiki, toplotno in zvočno zaščito.

Vgradnjo oken v AJM načrtujemo skupaj z vami. Začne se že pri svetovanju in izmeri na objektu, kjer vam predstavimo najbolj primeren način vgradnje. Montažo izvajamo izključno z usposobljenimi monterji, pri vgradnji pa se zgledujemo po smernicah ZAG Ljubljana in po smernicah RAL (standard RAL), ki jih uporabljajo v Avstriji in Nemčiji.

RAL montaža - za najzahtevnejše objekte

Tak način montaže priporočamo predvsem pri novogradnjah, oziroma pri vseh energetsko zahtevnejših objektih (nizkoenergijska in pasivna gradnja; energetsko zahtevnejša sanacija).

Pri energetsko učinkoviti vgradnji se uporablja sistem vgradnje s tesnjenjem fuge med oknom in objektom v treh ravneh. Velja načelo "znotraj tesneje, kot zunaj", zato mora biti:

- notranji stik (stik okvirja in ometa) zrakotesen in paroneprepusten, zato da ne dovoli vdora vodne pare in zraka,

- vmesni del oziroma srednji sloj (ki je v regi) toplotno izolativen in kolikor se da tesen,

- zunanji stik (izstop iz rege) vodotesen in paroprepusten, da preprečuje vdor dežja, vetra in prepušča vodno paro.

Pri nas izvajamo več različnih načinov RAL montaže, ki se razlikujejo glede na stanje na terenu - na primer ali gre za novogradnjo, ali želite ob tem tudi boljšo zvočno izolacijo, tretji v primeru prenov, četrti v primeru montaže oken v cono izolacije itd. Naš strokovnjak bo upošteval stanje na terenu in vaše želje, ter se na podlagi tega odločil za rešitev, ki bo najbolj primerna. Pri vsem je najbolj pomembna izbira materialov. Izbiramo le materiale, ki so med seboj kompatibilni in za katere so na voljo dokazila o njihovi lastnostih in so certificirani.

A AJM montažo po smernicah RAL že leta potrjujemo s certifikatom "Znak kakovosti v graditeljstvu za montažo stavbnega pohištva", ki ga izdaja pooblaščeni organ ZRMK iz Ljubljane.

Klasična AJM montaža - v primeru prenove

Tudi v primeru zamenjave starih oken z novimi boste skupaj z našim strokovnjakom poiskali najboljšo rešitev, ki vam bo zagotavljala pričakovano energetsko učinkovitost. V primeru klasičnih zamenjav oken v obstoječih stavbah RAL montaža pogosto ni najbolj primerna, saj pogosto stavba ne dohaja toplotne zaščite, ki bi jo z navedeno montažo nudila okna. V tem primeru svetujemo izvedbo klasične AJM montaže. Tudi to opravi izkušen in strokovno podkovan kader v skladu z najsodobnejšimi normativi za vgradnjo stavbnega pohištva.

 

 

Montaža

Nova okna ne bodo dosegla
pričakovanih učinkov,
če ne bodo pravilno vgrajena.

Nova hiša, nova okna. Toda kakšna? Kaj pa vrata? 

Arhitektka je za svojo mlado petčlansko družino zasnovala sodoben dom, ki je moderen, funkcionalen in obvljadljiv. Sodobno, a sila enostavno zasnovan dom, v eni etaži ponuja vse kar je potrebno za udobno življenje in zdravo otroštvo. 

Do potankosti funkcionalno zasnovan dom mlade družine ločuje dnevne prostore od prostorov namenjenih za umik od vsakodnevnega vrveža. Ker pa je hiša umeščena na podežlje, v objem narave, sta se mlada starša odločila, da bo njihov dom sestavljen iz velikih steklenih površin in velikih premičnih sten. Tako vanj vstopa kar se da veliko dnevne svetlobe, hkrati pa ponuja krasne razglede po zeleni okolici. 

Izbira: ALU okna in ALU vrata 

Lastnika sta se odločila, da bosta za svoj dom izbrala aluminijasto stavbno pohištvo - iz aluminija so tako okna, kot vhodna vrata. No slednja so pravzaprav v kombinaciji aluminija in lesa. Za okna sta tako izbrala sistem AJM ALU 75+. Gre za odlično ALU okno primerno za zahtevnejše potrebe, kot je gradnja energetsko varčnejših objektov - tako so ta okna iz aluminija primerna tudi za hiše.

Natančneje to pomeni, da gre pri tem oknu za profile z debelino podboja 75 mm in krila 85 mm s prekinjenim termičnim mostom. Našteto skupaj s pestro izbiro termoizolacijskih stekel omogoča doseganje višjih vrednosti toplotne izolativnosti, kot smo jih vajeni od oken s profili iz aluminija. Skupna toplotna izolativnost profila in stekla, torej okna, znaša Uw = do 0,79 W/m²K.

Lastnika sta izbrala enotno barvo profila tako na zunanji in notranji strani - gre za sivo barvo DB 703, ki deluje brezčasno, hkrati pa poudari arhitekturo objekta. Velike drsne stene povezujejo v obliki drsno-dvižnih vrat ponujajo lep prehod na teraso. 

Vrata v kombinaciji lesa in aluminija 

Vhodna vrata so iz linije Trend. Krilo je iz lesa ščetkanega hrasta, podboj je iz aluminija. K vhodnim vratom sta lastnika dodala še obsvetlobo, ki notranjost veže bogato osvetli z dnevno svetlobo, hkrati pa vhodna vrata estetsko zaokroži in pušča vtis o večjem in prestižnejšem vhodu.

Na obsvetlobo lahko lastnika po želji kadarkoli dodata še strukturno obsvetlobo in s tem poudarita moderen in rahlo industrijski videz objekta. 

Vedno se je lepo vrniti domov. Še posebej pa v tako čudovito družinsko hišo. 

Odlično ALU okno primerno za zahtevnejše potrebe, kot je gradnja energetsko varčnejših objektov. Natančneje to pomeni, da gre pri tem oknu za profile z debelino podboja 75 mm in krila 85 mm s prekinjenim termičnim mostom. Našteto skupaj s pestro izbiro termoizolacijskih stekel omogoča doseganje višjih vrednosti toplotne izolativnosti, kot smo jih vajeni od oken s profili iz aluminija. Skupna toplotna izolativnost profila in stekla, torej okna, znaša Uw = do 0,79 W/m²K.

V ta nova okna iz aluminija vgrajujemo okovje modernih oblik in zelo trpežnih lastnosti. Barva okovja je standardno srebrna. Okovje omogoča, da se nova okna odpirajo okoli horizontalne osi (zgoraj-noter ali spodaj-ven), vertikalne osi ali pa na kombinirano odpiranje.

Varnost in steklo 

Skupna debelina stekla do 70 mm (krilo) ali 60 mm (fisno okno) nam omogoča vstavljanje različnih varnostnih, protivlomnih in neprebojnih stekel. Zaradi premišljene zasnove aluminijastih profilov, brez večjih posegov, sestavimo tudi ognjeoporne oziroma protipožarne elemente. Zanesljivost elementov dosegamo s sodobno proizvodno tehnologijo, med drugim tudi z injekcijskim lepljenjem vseh vogalov, kar še dodatno dvigne nivo varnosti. 

 • Profili s prekinjenim termičnim mostom*
 • Skupna toplotna prehodnost Uw= do 0,79 W/m2K
 • Toplotna prevodnost izolacijskega stekla Ug= do 0,4 W/m2K
 • Zvočna izolativnost izolacijskega stekla Rw= do 47 dB
 • Skupna debelina stekla do 70 mm
 • Trajno elastična tesnila
 • Debelina podboja 75 mm, debelina krila 85 mm
 • Okovje: enoročno kombinirano s pololivo

*prekinjen termični most: aluminij združuje dobre mehanske lastnosti, njegova slabost pa je majhen toplotni upor. Da bi to pomanjkljivost odpravili, imajo sodobna nova okna in vrata iz aluminija vložek iz snovi z nizko toplotno prevodnostjo. Okvir je torej toplotno ločen v na dva dela, na hladnejši (zunaj) in toplejši (znotraj), med njima pa je PVC vmesnik, ki poskrbi za prekinjen toplotni most.

ŠTUDIJA PRIMERA
PODROBNEJŠI OPIS

Odlično ALU okno primerno za zahtevnejše potrebe, kot je gradnja energetsko varčnejših objektov. Natančneje to pomeni, da gre pri tem oknu za profile z debelino podboja 75 mm in krila 85 mm s prekinjenim termičnim mostom. Našteto skupaj s pestro izbiro termoizolacijskih stekel omogoča doseganje višjih vrednosti toplotne izolativnosti, kot smo jih vajeni od oken s profili iz aluminija. Skupna toplotna izolativnost profila in stekla, torej okna, znaša Uw = do 0,79 W/m²K.

V ta nova okna iz aluminija vgrajujemo okovje modernih oblik in zelo trpežnih lastnosti. Barva okovja je standardno srebrna. Okovje omogoča, da se nova okna odpirajo okoli horizontalne osi (zgoraj-noter ali spodaj-ven), vertikalne osi ali pa na kombinirano odpiranje.

Varnost in steklo 

Skupna debelina stekla do 70 mm (krilo) ali 60 mm (fisno okno) nam omogoča vstavljanje različnih varnostnih, protivlomnih in neprebojnih stekel. Zaradi premišljene zasnove aluminijastih profilov, brez večjih posegov, sestavimo tudi ognjeoporne oziroma protipožarne elemente. Zanesljivost elementov dosegamo s sodobno proizvodno tehnologijo, med drugim tudi z injekcijskim lepljenjem vseh vogalov, kar še dodatno dvigne nivo varnosti. 

TEHNIČNE LASTNOSTI

SORODNI PRODUKTI

AJM ALU DRSNO-DVIŽNA BALKONSKA VRATA

Odlična ALU drsno-dvižna balkonska vrata iz družine aluminijastih profilov Wicline 75 EVO...

AJM 75 EVO DRSNO-NAGIBNA BALKONSKA VRATA

Drsno-nagibna balkonska vrata ali panoramske stene z aluminijastim profilom AJM 75 omogočajo...

NE SPREGLEJTE

Navodila za izmero

Okno, police in komarnik lahko izmerite sami, na njihovi podlagi pa vam pripravimo informativno ponudbo. Preverite video priročnik. 

Potrebujete nasvet pri izbiri?

Proizvajalec AJM je bil najbolj konkurenčen od vseh ponudnikov za LES-ALU okna, dela je opravil skrbno in zanesljivo, s tehnologi podjetja smo skupaj razvili posamezne detajle, z izvedbo kitanih stikov steklenih površin se je izgled še izboljšal. Arhitekt, Miha Fujs


VEČ PRIPOROČIL
Gradnja hiše - postopek od parcele do vselitve.

Gradnja hiše je izjemno zahtevna naloga, ki zahteva veliko predanosti, znanja, načrtovanja in dokumentacije.

S pomočjo izkušenih arhitektov vas natančno peljemo skozi ves postopek od izbire in nakupa parcele preko gradnje vse do vselitve.

Preverite TUKAJ!