AJM 5000 BASIC

Toplotna izolativnost: standardna
Zvočna izolativnost: standardna
Varnost: standardna
Cenovni razred: nižji

Barve

Več kot 250 odtenkov za PVC okna

Na PVC profile lahko nanašamo različne barve po vaših željah. Barve so na izbiro po lestvici RAL - izbirate lahko med več kot 250 odtenki, pri čemer je možna tudi kombinacija več barv na enem oknu.

V vseh 250 odtenkih barvne lestvice RAL lahko pobarvamo tudi zunanje ALU prekrivne profile, ki poskrbijo za dodatno zaščito. Za barvanje PVC profilov oken in vrat uporabljamo barvo na vodni osnovi, ki je okolju prijaznejša od ostalih barv.

 

Sistem barvanja Adler Protor

Za najzahtevnejše objekte priporočamo izbiro sistema barvanja Adler Protor, ki omogoča kakovosten in vzdržljiv nanost vseh barv po lestvici RAL, ne glede na material.

Foliranje za učinek lesa - barvni sistem DEKOR

Lahko se odločite tudi za tehniko foliranja. Gre za tehnološki proces toplega lepljenja renolitnih folij v različnih barvah in v raznih barvnih imitacijah lesa.

Barve

Izberite barvo, ki bo ustrezala tako arhitekturnim rešitvam kot vašim željam.

Steklo

V podjetju AJM nudimo širok nabor različnih možnosti zasteklitve. Od trislojne zasteklitve, ki jo predvsem priporočamo za pasivne hiše, do različnih možnosti dvoslojnih zasteklitev. Ne glede na izbiro zasteklitev, velja, da lahko s primerno zasteklitvijo z našimi okni prihranite tudi do 36% energije letno.

Vloga stekla - toplotna in zvočna izolacija

Steklo je tisti del okna od katerega je zelo odvisna njegova toplotna in zvočna izolacija.

Uw - koeficient toplotnega prehoda

Pri izbiri zasteklitve okna upoštevajte kakšen koeficient toplotnega prehoda okna (določa količino toplotne energije, ki se v določenem času in ob temperaturni razliki 1K izgubi skozi površino 1m2) vam izbrana zastekliklitev omogoča skupaj z izbranim profilom. Zapomnite si, da čim manjši je koenficient toplotnega prehoda (Uw) tem boljša je toplotna izolativnost.

Dvoslojna ali trislojna zasteklitev?

Trislojno zasteklitev priporočamo graditeljem novih energetsko zahtevnejših objektov kot so nizkoenergijske in predvsem pasivne hiše. 
Medtem ko dvoslojna zasteklitev ob izbiri kakovostnega profila povsem zadovolji pričakovanja po energetskih prihrankih v klasično grajenih objektih, pri prenovah in energetskih sanacijah.

Prednosti in slabosti vsake od zasteklitev prikazuje spodnja tabela. Rw - zvočna izolativnost oken

Zvočna izolativnost oken je odvisna od vrste zasteklitve. Pri naših oknih se giblje od 27 do 51 dB.

Steklo

Kako nas bodo okna zaščitila pred vplivi iz zunanjosti je zelo odvisno od izbire stekla.

Okna in varnost

Le varna okna ponujajo brezkrbno in sproščeno počutje. Pri AJM vam ponujamo več različnih razredov varnostnih stopenj.

Z vgradnjo enih najbolj kakovostih okovij, vzdržljivim in kakovostnim materilom okvirja in krila ter kakovostno zasteklitvijo sicer že serijsko poskrbimo za visoko stopnjo varnosti.

Sicer pa varnostne stopnje delimo v 4 različne razrede: od osnovne varnosti, do RC1 - varnostna stopnja 1, preko RC2 do RC3. 

Standardna varnostna stopnja RC1 in najvišja RC3

Okna AJM so opremljena z okovjem proizvajalca Winkhaus, ki spada med najbolj kakovostne na evropskem trgu. V standardu ponujamo okovje z varnostno stopnjo RC1 s petimi varnostnimi zapirali. Standardno stopnjo pa lahko še zvišate z izbiro okovja, ki nudi najvišjo protivlomno varnost - stopnja RC3.

Otroško zapiralo in kljuka s ključem ali varnostnim gumbom

Otroško zapiralo in kljuka s ključem sta pripomočka, ki poskrbita za zaščito vaših otrok. Oba sistema onemogočata otrokom nenadzorovano odpiranje oken. Z vgradnjo otroškega zapirala lahko dopustimo, da se okno odpre le nagibno, ali pa ga enostavno odklenemo in se okno odpira običajno - nagibno/vrtljivo.

Tudi kljuka z varnostnim gumbom oziroma ključem preprečuje otrokom, da bi samostojno rokovali z oknom in se ob tem izpostavljali morebitni nevarnosti.

Varnost na daljavo

Sodobni nadzorni sistemi omogočajo upravljanje senčil, oken in vrat na daljavo. Gre za t.i. sisteme "pametnega doma", s pomočjo katerih se omenjene elemente našega bivanjskega prostora upravlja preko internetne povezave na prenosnih računalnikih, tablicah in telefonih. Izkoristite sodobno tehnologijo in izboljšajte ne samo udobje, ampak tudi varnost svojega doma. V podjetju AJM ponujamo rešitev NeticHome, ki je brezžična, primerna za novogradnje in ob prenovah, saj ne zahteva nobenih gradbenih posegov. Svoj dom nadzorujete preko obstoječih stikal, oziroma preko računalnika ali pametnega telefona. Sistem omogoča izdelavo različnih prilagojenih scenarijev in urnikov.

 

 

Okna in varnost

S preudarno izbiro dodatkov lahko varnost svojih oken še dvignete in svoj dom še dodatno zaščitite.

Nega PVC oken

Vzdrževanje okenskih podbojev

Podboji PVC oken AJM so izdelani iz visokokakovostnega umetnega materiala, ki je odporen proti vremenskim vplivom in je enostaven za vzdrževanje. Za čiščenje gladkih, higienskih površin brez por potrebujete le blago raztopino detergenta. Umazanija zaradi prahu in dežja se na tak način hitro odstrani.

Za čiščenje ne uporabljajte čistilnih sredstev za trde površine ali kemikalije, kot so različna (agresivna) razredčila, bencin in podobna sredstva, ki poškodujejo površino. V kolikor se na vaših oknih pojavi umazanija, ki je na zgoraj opisan način ne morete odstraniti, poiščite nasvet pri naših strokovnjakih za okna v reklamacijsko-servisni službi AJM.

Vzdrževanje okenskih tesnil

Tesnila vašega PVC okna so izdelana iz visokokakovostnega umetnega materiala, ki je odporen proti vremenskim vplivom in proti staranju. Priporočamo vam, da pri čiščenju vašega okna s tesnil redno odstranjujete prah in umazanijo. Z redno uporabo posebnih silikonskih olj lahko občutno podaljšate elastičnost in delovanje okenskih tesnil. Čistilna sredstva za okenska tesnila nabavite v vsakem prodajnem salonu AJM. 

Vzdrževanje okenskega okovja

Prožnost in delovanje okenskega okovja ohranite z občasnim nanosom olja. Za gibljive dele okovja priporočamo nekaj kapljic olja, za tečaje pa maščobe ali vazelin, ki ne vsebujejo kislin. Tako boste ohranili neoporečno delovanje vašega okna.

Prezračevanje in ogrevanje

Moderna PVC okna že sama po sebi kot tudi v razmerju do gradbenega objekta tako dobro tesnijo, da naravna izmenjava zraka ne more potekati. Kdor skrbi za potrebno izmenjavo zraka, lahko z modernimi PVC okni prihrani pri stroških ogrevanja in poskrbi za zdrave klimatske pogoje v prostoru.

Hitro in učinkovito je navzkrižno prezračevanje oken, saj eno odprto okno včasih ne zadostuje. Za izmenjavo zraka je dovolj 5 minut. Za intenzivno prezračevanje pa potrebujemo približno 10 minut. Najboljše rezultate dosežete, če prezračujete tri- do štirikrat na dan. Vendar pa morate biti pozorni na to, da tok prezračevanja ni moten (npr. zaradi pohištva itd.). Zaradi kuhanja, kopanja in tuširanja se v prostoru ustvari vlaga, zaradi česar je treba kuhinjo in kopalnico prezračevati bolj pogosto. Načeloma velja: zarošeno okno je najboljši znak za to, da je prostor treba prezračiti.

Temeljno čiščenje PVC oken po montaži

Kljub natančni vgradnji lahko na oknih po montaži ostanejo umazanije kot so ostanki malte, lepil itn. Ostanke malte in kapljice barve lahko ostranite s srednje trdo lopatico in previdnim odstranjevanjem s stranico in z vlažno krpo. Bodite pozorni, da ostri kamenčki v malti ne bodo pustili prask na površini oken. Ostanke lepila na steklenih površinah previdno odstranite z britvico, ki jo držite poševno.

Nega PVC oken

Z ustrezno nego in vzdrževanjem do dolge in nemotene življenjske dobe vaših PVC oken. 

Profil PVC okna AJM 5000 basic je naše cenovno najbolj optimizirano okno, ki je ravno zato dosegljivo samo v najbolj priljubljeni beli barvi. Kljub cenovni optimizaciji, pa to PVC okno ne izgublja na kakovosti, saj so zanj značilne praktično vse tehnične lastnosti kot za ostala plastična okna z oznako 5000.

Najpomembnejše, optimalna zvočna in toplotna izolacija, sta za PVC okna AJM 5000 basic zagotovljena s pomočjo petih komor v podboju in krilu, s kakovostno dvoslojno zasteklitvijo, s tremi brezkončnimi tesnili iz trajno elastičnih mas ter z velikim naslonom med podbojem in krilom.

PVC okna AJM 5000 basic so odlična tudi kot obnovitveni sistem, se pravi pri prenovi starih oken. Možna sta dva obnovitvena sistema, namreč obnovitveni sistem s podbojem z notranjim prislonom in obnovitveni sistem s podbojem na zunanjem prislonu.

 • Podboj z notranjim prislonom se nanaša na obnovitvene sisteme oken novejših gradenj, nekje od leta 1950 naprej, v večini za okna z vezanim krilom. Pri tem sistemu stari podboj ostane vzidan. Leseni podboj se delno odstrani do prve ravne naležne površine, nanj pa se vstavi nov podboj iz umetne mase, ki se ga pritrdi z vijaki.
 • Podboj z zunanjim prislonom je namenjen za obnovitev starejših tipov oken, kot sta gotski in renesančni stil. Tudi v tem primeru lesen podboj ostane vzidan in se ga odstrani samo delno do prve ravne naležne površine. Podboj iz umetne mase se z zunanje strani pritrdi v leseno sredico podboja.

Značilnosti obnovitvenega sistema:

 • hitra in čista montaža,
 • okenske špalete se ne poškodujejo,
 • ni zidarskih in pleskarskih del,
 • optimalen videz podboja,
 • možnost samo delnega prekritja lesenega okna.

PVC okno AJM 5000 basic je cenovno izredno dostopno okno, ki se ponaša s standardno AJM-jevo kakovostjo, zanesljivostjo in varnostjo. Odlično bo zadovoljilo energetsko manj zahtevne prenove in novogradnje, prizidke, počitiške hiške in podobno. 

Prednosti in odlike profila AJM 5000 basic: 

 • skupna toplotna prehodnost okna: Uw = do 0,86 W/m²K, 
 • barva profilov: izključno bela,
 • skupna debelina stekla: do 41 mm, 
 • zvočna izolacija stekla: Rw = do 49 dB, 
 • tri trajnoelastična tesnila, 
 • tip profila: oglati robovi, 
 • podboj in krilo z jekleno ojačitvijo, 
 • debelina podboja: 70 mm, debelina okna: 89 mm.

 

 

 

 

 

PODROBNEJŠI OPIS

Profil PVC okna AJM 5000 basic je naše cenovno najbolj optimizirano okno, ki je ravno zato dosegljivo samo v najbolj priljubljeni beli barvi. Kljub cenovni optimizaciji, pa to PVC okno ne izgublja na kakovosti, saj so zanj značilne praktično vse tehnične lastnosti kot za ostala plastična okna z oznako 5000.

Najpomembnejše, optimalna zvočna in toplotna izolacija, sta za PVC okna AJM 5000 basic zagotovljena s pomočjo petih komor v podboju in krilu, s kakovostno dvoslojno zasteklitvijo, s tremi brezkončnimi tesnili iz trajno elastičnih mas ter z velikim naslonom med podbojem in krilom.

PVC okna AJM 5000 basic so odlična tudi kot obnovitveni sistem, se pravi pri prenovi starih oken. Možna sta dva obnovitvena sistema, namreč obnovitveni sistem s podbojem z notranjim prislonom in obnovitveni sistem s podbojem na zunanjem prislonu.

 • Podboj z notranjim prislonom se nanaša na obnovitvene sisteme oken novejših gradenj, nekje od leta 1950 naprej, v večini za okna z vezanim krilom. Pri tem sistemu stari podboj ostane vzidan. Leseni podboj se delno odstrani do prve ravne naležne površine, nanj pa se vstavi nov podboj iz umetne mase, ki se ga pritrdi z vijaki.
 • Podboj z zunanjim prislonom je namenjen za obnovitev starejših tipov oken, kot sta gotski in renesančni stil. Tudi v tem primeru lesen podboj ostane vzidan in se ga odstrani samo delno do prve ravne naležne površine. Podboj iz umetne mase se z zunanje strani pritrdi v leseno sredico podboja.

Značilnosti obnovitvenega sistema:

 • hitra in čista montaža,
 • okenske špalete se ne poškodujejo,
 • ni zidarskih in pleskarskih del,
 • optimalen videz podboja,
 • možnost samo delnega prekritja lesenega okna.

PVC okno AJM 5000 basic je cenovno izredno dostopno okno, ki se ponaša s standardno AJM-jevo kakovostjo, zanesljivostjo in varnostjo. Odlično bo zadovoljilo energetsko manj zahtevne prenove in novogradnje, prizidke, počitiške hiške in podobno. 

TEHNIČNE LASTNOSTI

SORODNI PRODUKTI

Serija Entry

Vhodna vrata sestavljena iz prečk. Možnih je veliko različnih oblikovnih...

Plise zavese

Nežna tkanina, ki je v obliki harmonike pritrjena na notranji...

NE SPREGLEJTE

Navodila za izmero

Okno, police in komarnik lahko izmerite sami, na njihovi podlagi pa vam pripravimo informativno ponudbo. Preverite video priročnik. 

Potrebujete nasvet pri izbiri?

Zaupajte nam vaše kontaktne podatke in naš svetovalec bo stopil z vami v kontakt.

Podjetje AJM okna-vrata-senčila d.o.o. izjavlja, da se bodo pridobljeni osebni podatki uporabljali samo za namen, zaradi katerega so bili dani, vse v skladu s Splošno uredbo o varstvu podatkov (GDPR).

Dovoljujem, da me podjetje AJM občasno obvešča o prodajnih novostih, akcijah in drugi ponudbi podjetja. Seznanjen sem, da svojo privolitev lahko vedno prekličem in zahtevam izbris podatkov na naslovu marketing@ajm.si
Strinjam se s splošnimi pogoji.

Vse pohvale vašemu podjetju, da imate tako odlično ekipo. Super, samo tako naprej. Sem mislil, da sem mala stranka, ker sem v bloku. Sprejeli ste me kot veliko stranko, iskrena hvala! Samo tako naprej, čestitam! Stane, Tržič

VEČ PRIPOROČIL
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM.