Preden se odločimo za določeno senčilo je dobro vedeti …

14.6.2017

Na trgu je več različnih možnosti senčenja steklenih površin z zunanje ali notranje strani. Preden se odločimo za zunanja senčila ali za notranja senčila, pa je dobro vedeti... 

Cena: Cene tako notranjih, kot zunanjih senčil so različne, zato moramo vedeti v kakšno investicijo smo se pripravljeni spustiti. Velja, da so notranja senčila cenejša kot zunanja senčila.

Zatemnitev: Vedeti moramo ali si želimo odlično, morebiti celo popolno zatemnitev prostora, ali je dovolj, da se svetloba samo zastre. Rolete nudijo skoraj popolno zatemnitev prostora, temu se zelo približajo tudi zunanje žaluzije, medtem ko z večino notranjih senčil svetlobo le zastremo.

Varnost: Nekatera zunanja senčila pomembno prispevajo k protivlomni zaščiti oziroma imajo vgrajene posebne protivlomne mehanizme. Notranja senčila k protivlomni zaščiti nimajo prispevka.

Zaščita: Odgovoriti si moramo tudi na vprašanje ali nam je pri senčilih pomembna samo zaščita pred svetlobo in pogledi, ali tudi zaščita pred sončno svetlobo in pregrevanjem stekla ter drugimi zunanjimi vplivi. Za vse našteto poskrbijo zunanja senčila. Z notranjimi senčili bomo zastrli svetlobo in dobili intimo, ne preprečujejo pa pregrevanja stekel in torej vdora toplote v prostor.

Energetski prihranek: Zunanja senčila prispevajo k zaščiti pred zunanjimi vplivi, ponujajo energetski prihranek pozimi in poleti zaščita pred pregrevanjem stekel. Notranja senčila ne nudijo pa energetskega prihranka. Notranja senčila z materiali, različnimi vzorci, barvami in oblikami prispevajo k celoviti notranji ureditvi in vzdušju v prostoru.

 

 

Zunanja senčila nudijo več zaščite, kakor notranja senčila.
Zunanja senčila nudijo več zaščite, kakor notranja senčila.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

PREJŠNJI ČLANEK

Zaključne fasadne letvice za zaključek vgradnje okna

Na stiku okna in ometa ali fasade se pogosto pojavijo razpoke, ki nastanejo zaradi temperaturnega raztezanja elementov stavbnega poh...
Več
NASLEDNJI ČLANEK

Panoramske stene in senčila

Sodobni arhitekturni trendi narekujejo objekte z velikimi panoramskimi stenami. Te zagotovo pomenijo dvig udobja, saj prostor znatno osvetlijo z naravno svetlobo, povečajo...
Več
PREBERITE TUDI

Pravilno načrtovanje zimskega vrta.

Zimski vrt, steklenjak, veranda, ali kakorkoli že bi imenovali ta prostor obdan in pokrit s steklom, ponuja udobje vse leto. Zgradimo ga lahko kot samostojen prostor ali, ...
Več