Pravilno načrtovanje zimskega vrta.

24.5.2017

Zimski vrt, steklenjak, veranda, ali kakorkoli že bi imenovali ta prostor obdan in pokrit s steklom, ponuja udobje vse leto. Zgradimo ga lahko kot samostojen prostor ali, kar je pri nas v navadi, kot podaljšek že obstoječega prostora.

Zimski vrt je unikaten in kompleksen izdelek, zato priporočamo, da ga načrtujete skupaj s podjetje, ki bo zimski vrt izdelalo. Upoštevati je potrebno več dejavnikov. Od lege in značilnosti prostora, v katerega bo umeščen, do arhitekturnih posebnosti obstoječega objekta - če gre za zimski vrt, ki bo temu pripojen -, do želja naročnika, lastnosti materialov iz katerih bo izdelan, ter namena, ki mu bo služil.

Lega zimskega vrta 

Eno najpomembnejših vlog pri načrtovanju zimskega vrta ima odločitev o njegovi legi. Čeprav se zdi, da je zimski vrt najbolje umestiti na južno stran neba zaradi obilice sonca, ki poskrbi za prijetno klimo v hladnejšem delu leta, temu ni tako. Če je le mogoče, za zimski vrt izberite zahodno, vzhodno, jugozahodno ali jugovzhodno smer neba.

Poglejmo na zimski vrt iz več zornih kotov 

V tujini pogosto najdemo samostoječe zimske vrtove, ki so kot steklene zelene oaze sredi lično urejenih vrtov. Pri nas se zimskih vrtov poslužujemo kot podaljšek obstoječih objektov, ločen z drsnimi ali drugimi vrati, ali pa te ločnice ni in je prehod prost. Ko govorimo o pripetem zimskem vrtu, je izredno pomembna dobra izolacija stikov med zimskim vrtom in zgradbo, saj le tako lahko preprečimo pojav toplotnih mostov. Toplotnim mostom pri zimskem vrtu se najbolje izognemo s pravilnim načrtovanjem zimskega vrta. Pri načrtovanju je potrebno pogledati na zimski vrt iz več zornih kotov.    

 • Zimski vrt naj bo povezava med vrtom ali teraso in dnevnim prostorom ali jedilnico, nikakor pa ne s kuhinjo, spalnico ali otroško sobo.
   
 • Premislimo v katerem delu dneva ga bomo najpogosteje uporabljali in v skladu s tem razmislimo o zatemnitvi stekel, UV-zaščiti, senčenju, prezračevanju, hlajenju in ogrevanju.
   
 • Določiti moramo vse možne zunanje vplive na zimski vrt, kot so padajoči predmeti, vibracije iz okolja, hrup, prah, …
   
 • Pri načrtovanju zimskega vrta razmislimo tudi o materialu za konstrukcijo zimskega vrta. Na voljo so aluminij, PVC in les. Vsak ima svoje prednosti in slabosti, vsi pa reagirajo na temperaturne razlike. Les je naraven, a potrebuje precej vzdrževanja. Z vzdrževanjem plastičnih in aluminijastih profilov bomo imeli manj dela. Vendar je aluminij slab izolator. Sodobni aluminijasti profili že imajo prekinjene toplotne mostove, ki dvigujejo izolativne stopnje aluminija na višjo raven, vendar so taki aluminijasti profili tudi precej dražji. Najbolj optimalen izbor je zagotovo plastičen profil, ki je dovolj stabilen in odporen, prav tako pa ne bomo imeli veliko dela z vzdrževanjem. Če želimo videz aluminija, lahko na zunanji strani dodamo na PVC-profil prekrivno masko iz aluminija, ki je lahko v poljubnem barvnem odtenku, s čimer bomo poskrbeli tudi za usklajen videz z objektom.   
   
 • Določimo mesto in način prehajanja skozi zimski vrt; upoštevajmo posebne omejitve pri prehodih; recimo morebitna prisotnost starejših, gibalno oviranih oseb ali otrok. Najbolje, da je prehod skozi zimski vrt na zunanje površine na senčni strani.
   
 • Pametno je razmisliti tudi o običajnem številu obiskovalcev zimskega vrta, ker je od tega odvisna pohištvena in druga oprema. Iz teh podatkov dobimo informacijo o potrebnih dimenzijah zimskega vrta.
   
 • V primeru, da je zimski vrt postavljen na dvignjeni terasi, balkonu ali v okviru zelene strehe, je nujen tudi razmislek o varnostnem vidiku. To pomeni, da je potrebno v načrtovanje vključiti tudi varnostne elemente, ki bodo preprečili padce in poškodbe ljudi in predmetov.
   
 • Nujno je preveriti in zagotoviti potrebno statiko temeljev, terase ali balkona, kjer predvidevamo, da bo postavljen naš zimski vrt.


Pravilno načrtovan zimski vrt vam bo nudil maksimalno bivalno ugodje. Obiščite nas v našem prodajnem salonu, kjer vam bo naši strokovnjaki za izdelavo zimskih vrtov s posebnim programskim orodjem pričarali 3D vizualizacijo vašega novega zimskega vrta. S pomočjo vizualizacije boste dobili predstavo o prilagajanju zimskega vrta obstoječemu objektu, v pomoč pa je tudi pri celovitem načrtovanju.

Želite izvedeti več, kontaktirajte nas, z veseljem vam bomo pomagali. 

Zimski vrt je kompleksen izdelek, ki ga je potrebno skrbno načrtovati. Mi vam pomagamo tudi s 3D vizualizacijo.
Zimski vrt je kompleksen izdelek, ki ga je potrebno skrbno načrtovati. Mi vam pomagamo tudi s 3D vizualizacijo.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

PREJŠNJI ČLANEK

Panoramske stene in senčila

Sodobni arhitekturni trendi narekujejo objekte z velikimi panoramskimi stenami. Te zagotovo pomenijo dvig udobja, saj prostor znatno osvetlijo z naravno svetlobo, povečajo...
Več
NASLEDNJI ČLANEK

RAL-montaža za okna AJM

Sodobna okna z vsemi svojimi lastnostmi dosegajo izjemne rezultate energetske učinkovitosti, pogosto pa se zatakne pri vgradnji. Okno ne bo doseglo pričakovanih učinkov, če ...
Več
PREBERITE TUDI

Preden se odločimo za določeno senčilo je dobro vedeti …

Na trgu je več različnih možnosti senčenja steklenih površin z zunanje ali notranje strani. Preden se odločimo za zunanj...
Več