Prezračevanje in rekuperacija

31.10.2015

Eden izmed ključnih pogojev, da se v prostoru dobro počutimo, je primerna temperatura in zagotovo tudi primerna kakovost zraka. Ker je ravno zračenje ena izmed aktivnosti, ki v zimskih mesecih lahko celo sproža nesoglasja med energetsko osveščenimi sostanovalci in tistimi, ki jim za to še ni mar, bomo pogledali, kakšno je energetsko učinkovito prezračevanje in koliko denarja pozimi (in v klimatiziranih prostorih tudi poleti) vržemo stran z neprimernim prezračevanjem.

Ena poglavitnih nalog oken je dobro tesnjenje. Sodobna okna tesnijo tako dobro, da nekateri proizvajalci celo vstavljajo prezračevalne odprtine v okenski okvir. Prezračevalni sistem, ki bi omogočal nadzorovano prezračevanje in celo vračanje energije, je v slovenskih hišah še zelo redek. Tako si moramo pri zagotavljanju primernih količin zraka pomagati z odpiranjem oken.

Kaj je bolj prav - odpiranje na ozko ali na široko?

V nasvetih za varčno rabo energije lahko preberemo, da je zračenje s priprtimi okni energetsko potratno in da je mnogo bolje, če zračimo krajši čas (nekaj minut vsakih nekaj ur) s široko odprtimi okni.
Zračenje skozi priprta okna (našli boste tudi izraze polverktikalni položaj in pogovorno razširjeni izraz »skipana« okna) ima za stanovalca mnogo prednosti. Ni mu potrebno skrbeti za občasno odpiranje oken, če so na policah rože, jih ni potrebno premikati, zrak v prostoru je vseskozi svež. Takega načina prezračevanja se poslužujemo tudi v naši odsotnosti, in ko se vrne domov z daljše odsotnosti, je zrak v prostoru svež, čeprav je na tem mestu potrebno opozoriti, da tak način zračenja ne zagotavlja varnosti. 

Edina resna slabost je večja poraba energije, ki pa ni bistvena, kadar stanujemo v večstanovanjskem objektu, ki ima skupni števec za toploto. Nasprotno pa odpiranje oken na široko pomeni dodatno delo za stanovalca. In tudi prihranek energije, ki ga stanovalec ne spravi v svoj žep ni nikakršna spodbuda za energetsko varčno ravnanje. Plusi in minusi na podlagi povedanega so očitni in govorijo v prid prezračevanja s pomočjo okna na kip. Kljub vsemu, pa tovrstno prezračevanje ni najbolj učinkovito, niti, kot smo že omenili, varno. Prostore najbolj naravno prezračimo, če okna odpremo na široko, tako da naredimo v stanovanju ali hiši prepih za 5 do 10 min. To ponovimo vsaj trikrat na dan.

Zračenje s pomočjo kljuke - sistem MSL.OS

Gre za enostaven in cenovno dostopen način zračenja. Primeren za PVC okna. Njegove ključne prednosti so v enostavnem krmiljenju, šestih različnih stopnjah zračenja preko kljuke, enostavni vgradnji, zanesljivosti tudi ob sunkih vetra. 

Naravno prezračevanje s pomočjo okenskega okovja

Prezračevanje s pomočjo okenskega okovja Winkhaus je možno na več načinov. Že standardno okovje omogoča ˝kip˝ odpiranje. S tako odprtim oknom se po približno 17. minutah izmenja približno 55% volumna zraka v prostoru. Pri oknu odprtem s sistemom ˝paralelnega odmika˝ je v istem času možno izmenjati približno 8,5% volumna zraka v prostoru. Podatki veljajo za enodelno okno običajnih dimenzij (1100 x 1400 mm). Pozabiti ne smemo še več-stopenjskega odpiranja! Pri tem sistemu je možno po približno 17. minutah izmenjati za približno 4% volumna zraka v prostoru.

Airdoo - rekuperacijsko-prezračevalni sistem 

Pri AJM za okna ponujamo lokalni dvosmerni pezračevalni sistem z rekuperacijo toplote Airdoo, ki deluje po principu velikih rekuperacijskih sistemov in poskrbi za enakomeren istočasni dovod svežega zraka in odvod kontaminiranega zraka. To pomeni, da za razliko od drugih lokalnih prezračevalno rekuperacijskih sistemov ne prihaja do sprememb tlaka v prostoru in tako poskrbi za kar največje udobje. 

Bi želeli izvedeti več o načinih prezračevanja za okna AJM? Oglasite se v našem vam najbližjem prodajnem salonu. Z veseljem vam jih predstavimo. Lahko nam tudi pišete - tukaj

 

Najhitrejše prezračevanje - okna na stežaj in ustvarjanje prepiha.
Najhitrejše prezračevanje - okna na stežaj in ustvarjanje prepiha.
Gradnja hiše - postopek od parcele do vselitve.

Gradnja hiše je izjemno zahtevna naloga, ki zahteva veliko predanosti, znanja, načrtovanja in dokumentacije.

S pomočjo izkušenih arhitektov vas natančno peljemo skozi ves postopek od izbire in nakupa parcele preko gradnje vse do vselitve.

Preverite TUKAJ!

PREJŠNJI ČLANEK

Kako pravilno izbrati energijsko varčna okna?

Na trgu se pojavlja veliko ponudnikov oken, ki jih vsi bolj ali manj ponujajo kot energetsko učinkovita ali prodajajo v p...
Več
NASLEDNJI ČLANEK

Neprekinjen panoramski pogled skozi okna.

Vogalna okna brez vertikalnega okvirja  Raznolikost stekla, njegov videz in načini uporabe, skupaj z možnostmi, ki jih daj...
Več
PREBERITE TUDI

Zakaj imeti zimski vrt? 8 prednosti, ki vas bodo prepričale.

Zimski vrt v vseh letnih časih ponuja takšno ugodje, da vsi, ki imajo enkrat izkušnjo bivanja z zimskim vrtom, poslej...
Več