Vgradnja zunanjih polic in okna: inovativna tehnologija AJM.

21.3.2016

Pravilna vgradnja zunanjih polic pomembno vpliva na kakovostno izveden zunanji ovoj stavbe (fasado) s tehničnega in estetskega vidika. Veter, voda, sneg, mraz, sonce, prah, visoke temperaturne razlike, vlaga in mehanski vplivi iz okolja puščajo negativen vpliv, zato mora biti zunanja polica kompaktna, zanesljiva, hkrati pa tudi pravilno nameščena. Z našimi inovativnimi rešitvami bo zunanja polica vgrajena ustrezno, njena življenjska doba pa bo dolga in nemotena.   

Ključ je v predpripravi in materialih

Pred vgradnjo ustrezno pripravimo odprtino pod oknom, kamor bo zunanja polica nameščena. Da bi bila zunanja polica pravilno in na vse strani enako umeščena, velja pravilo, da naj bo odprtina po širini okna za tri do štiri centimetre večja, in en do dva centimetra v levo in desno, od dolžine police. Upoštevati pa je potrebno tudi debelino police. Če ta meri dva centimetra, rezervirajmo med oknom in opeko/parapetom tri do štiri centimetre prostora, če pa so v igri zunanje police, ki je široke tri centimetre, pa pustimo od štiri do pet centimetrov prostora.

Pred vgradnjo poskrbimo tudi, da bo izolacijski sloj pod zunanjo polico nagnjen za pet stopinj navzven. Nato pa na okenski medpolični profil pritrdimo trak iz hidroizolacijskega materiala – najbolje Butlykavčuka s kopreno. Na obeh koncih – levo in desno, ga zavihamo (minimalno tri centimetre) in pritrdimo na špaleto  in tako nadaljujemo vsaj nekaj milimetrov preko zaključnega fasadnega sloja.

Ni zunanje police brez Zaključne fasadne letvice

Osnovna naloga zunanjega ovoja stavbe je, skupaj z okni in vrati, da ščiti pred vplivi iz okolja in nam prinaša prihranek energije. Kljub temu, da se danes že uporabljajo vrhunski materiali, ki imajo številne lastnosti, ki uspešno kljubujejo različnim klimatskim vplivom in spremembam, pa so (bile) razpoke, ki se pojavljajo med spojem zaključnega fasadnega sloja in zunanje police (v coni špalete) ter so nastale kot posledica temperaturnega raztezanja elementov stavbnega pohištva in gradbenih elementov, zelo pogost pojav. Ta poleg tega, da je neestetski predstavlja tudi toplotni most skozi katerega nam nekontrolirano prehaja toplotna energija.

V podjetju AJM smo to težavo rešili z inovativnimi Zaključnimi fasadnimi letvicami, ki so rezultat našega razvoja. Zaključne fasadne letvice so fleksibilen profilni element iz PVC-ja, ki se vgradi kot zaključek in spojni element fasadnega sloja ali ometa s profilom okna. Zaradi svoje posebne zasnove omogočajo nemoteno raztezanje materialov pod vplivom vremenskih razmer, hkrati pa je v njih tudi izolacijski element, ki služi kot dodatna toplotna in zvočna izolacija. S to svojo inovativno rešitvijo tako že nekaj let uspešno rešujemo opisan problem razpok.

Kako prepoznamo kakovostno vgrajene zunanje police?

Kakovostne zunanje police so zagotovo take, ki dolgoročno brez nevidnih ali vidnih vplivov kljubujejo zunanjim vremenskim vplivom. Pravilno vgrajene zunanje police ne dopuščajo zamakanja v cono izolacije ali proti oknu, ampak vodni tok usmerjajo navzdol in navzven – brez spodlivanja. Le tako vgrajene zunanje police bodo nemoteno in dolgo služile svojemu namenu.

Več o Zaključnih fasadnih letvicah - kako delujejo in kako jih vgradimo, preberite tukaj.

 

 

Gradnja hiše - postopek od parcele do vselitve.

Gradnja hiše je izjemno zahtevna naloga, ki zahteva veliko predanosti, znanja, načrtovanja in dokumentacije.

S pomočjo izkušenih arhitektov vas natančno peljemo skozi ves postopek od izbire in nakupa parcele preko gradnje vse do vselitve.

Preverite TUKAJ!

PREJŠNJI ČLANEK

Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Protivlomna zaščita in okna.

Izboljšajte varnost svojega doma. - Protivlomna zaščita se začne pri oknih.   Okna so pogosto najšibk...
Več
NASLEDNJI ČLANEK

Zdravo in varno prezračevanje oken z vzporednim odmikom

Novi časi za odpiranje vaših oken. Kontrolirano in zdravo prezračevanje kadarkoli - tudi, ko vas ni doma. Kako deluje? Ogle...
Več
PREBERITE TUDI

Zakaj imeti zimski vrt? 8 prednosti, ki vas bodo prepričale.

Zimski vrt v vseh letnih časih ponuja takšno ugodje, da vsi, ki imajo enkrat izkušnjo bivanja z zimskim vrtom, poslej...
Več