Prenova doma in zamenjava oken. Kratek vodič.

18.6.2019

Živite v hiši ali stanovanju, ki je potrebno prenove? Ali pa ste kupili nepremičnino, kjer želite pred vselitvijo opraviti prenovo? Tukaj je kratek vodič, kje začeti, kako začeti in kaj upoštevati pri izbiri novih oken. 

Kdaj je pravi čas?

Ko razmišljate o celoviti prenovi objekta, je vrstni red naslednji: okna, fasada in izolacija ter streha.

Izbira materiala

Na voljo so PVC, lesena in aluminijasta okna. Za stanovanjske objekte izbiro omejite na PVC in lesena okna. Aluminijasta okna so bolj primerna za poslovne objekte.

Izbira dodatkov 1 – senčila

K oknom navadno izbiramo še senčila. Na voljo so zunanja in/ali notranja senčila. Najbolj smiselna izbira zunanjih senčil pri prenovah je bodisi roleta bodisi zunanja žaluzija. Na izbiro sta dve možnosti montaže roletnega zaboja – v kolikor na objektu še ni fasade, bo prava izbira predokenska podometna roleta, kjer roletne omarice na zunaj ne bodo vidne, saj jih bo prekrila fasada. V primeru, da je na objektu že fasada, pa bo najboljša izbira nadokenski roletni zaboj, kjer je roletni zaboj montiran nad oknom in je viden. Prednost rolet je v skoraj popolni zatemnitvi prostora, nekoliko boljši kot pri žaluzijah. Sicer pa je možna pri obeh dobra regulacija svetlobe, obe dodatno izolirata okno in prispevata k energetski učinkovitosti objekta.

Na področju notranjih senčil je izbira pestra in je stvar posameznikovega okusa. Priporočamo izbiro zunanjih žaluzij, saj notranje ne prispevajo k izolaciji objekta, pa tudi zatemnitev ni tako učinkovita, kot pri zunanjih senčilih. Notranje senčilo, kot so žaluzije in roloji pa lahko sicer nadomestijo zavese in prispevajo k intimi prostora. 

Ob senčilih pa ne pozabite še na komarnike. Seveda jih je mogoče montirati tudi naknadno, a je možnosti montaže komarnikov ob zamenjavi oken neprimeno več. 

Izbira dodatkov 2 – police

Polica je zaključek okna in kot taka obvezen dodatek. Notranje police naj bodo take, da jih boste enostavno čistili, da bodo odporne na udarce in da bodo služile svoji funkciji – na primer, če želite na njih odložiti okrasne rastline je potrebna širša dimenzija, kot če na police ne bomo odlagali ničesar. Širina police je lahko v določenih dimenzijah, medtem ko je dolžina prilagojena na dimenzije okna. Zunanje police morajo biti iz odpornega materiala, ki prenese vremenske vplive. Svetujemo izbiro med aluminijem, umetnim kamnom in granitom.

Izbira zasteklitve

Včasih se je zastavljajo vprašanje ali dva ali trislojna zasteklitev oken. Danes je trislojna zasteklitev pri večini ponudnikov oken že standard, zato jo brez oklevanja izberite okna s trislojno zasteklitvijo. Nudijo boljšo zvočno in toplotno izolacijo. Današnja okna imajo načeloma ožje profile, kot tista pred nekaj leti, zato pri trislojnih oknih tudi svetlobnih izgub ni več - to je bila nekoč največja pomanjkljivost oken s trislojno zasteklitvijo.

Energetska učinkovitost oz. toplotna prehodnost

Imejte v mislih, da se predpisi na področju gradenj in prenov vedno bolj približujejo merilom za pasivne gradnje. Leta 2020 stopi v veljavo direktiva po kateri bodo morale biti vse obnovljene in nove stavbe skoraj nič energijske. Zato izbirajte energetsko učinkovita okna, s skupno toplotno prehodnostjo okna Uw okrog 0,6 W/m²K. Najbolj primerna okna za vašo prenovo vam bo svetoval proizvajalec, ki ga boste izbrali.

Montaža

Na izbiro so različne oblike energetsko učinkovitih montaž. Nasvet na tem mestu le, da jo prepustite strokovnjakom, ker je montaža okna več kot le penjenje rež in malce zidarskih del.

Potrebujete pomoč ali nasvet o zamenjavi oken? Kontaktirajte nas na brezplačno telefonsko številko 080 14 01 ali nam pišite tukaj. 

Celovita prenova doma naj se prične pri zamenjavi oken.
Celovita prenova doma naj se prične pri zamenjavi oken.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM. 

PREJŠNJI ČLANEK

Drsna vrata in druge velike steklene površine v novogradnjah

Trendi sodobne arhitekture gredo v smer vse večjih steklenih površin. Če ste tik pred gradnjo ali že gradite, so verj...
Več
NASLEDNJI ČLANEK

PVC okna brez ojačitev? Je to sploh mogoče?

Naj vam odgovorimo takoj, ja, pri PVC oknih AJM, je mogoče! Profili za PVC okna AJM so izdelani brez jeklenih ojačitev z novo tehn...
Več
PREBERITE TUDI

10 korakov za učinkovito primerjavo ponudb za okna in vrata

Na slovenskem trgu obstaja večje število proizvajalcev in prodajalcev stavbnega pohištva. Izdelki se med sabo razliku...
Več