GRADITE?

Ko pogovor v današnjem času nanese na sodobno gradnjo, v ospredje vse pogosteje stopa varčen način bivanja. Tako danes praktično vsi graditelji novih stanovanjskih objektov upoštevajo energetsko učinkovitost zgradbe. Če so bile včasih še posebnost, so danes tako nizkoenergijske kot pasivne hiše neobhodno dejstvo.

Stavbno pohištvo, zlasti okna, zaradi izbire nekakovostnih profilov pogosto predstavljajo šibko točko v sicer energijsko učinkovito zgrajenih stavbah. Zato je kakovostno stavbno pohištvo odločilnega pomena, če želimo doseči popolno energetsko učinkovitost novogradnje.

Toplotna prehodnost okvirja in stekla naj bosta čim bolj izenačeni

Kadar izbiramo stavbno pohištvo za našo nizkoenergijsko gradnjo, moramo biti posebej pozorni, da je pri izbiri okna in stekla faktor toplotne prehodnosti okvirja (Uw) in stekla (Ug) čim bolj izenačen, da se ne ustvari toplotnega mosta med tema dvema ključnima elementoma. Gotovo je, da okno s kakovostnim okvirjem, a brez ustrezne zasteklitve, ne bo dalo želenega učinka. Enako mero pozornosti, kot jo posvetimo izbiri kakovostnega okvirja, zato namenimo tudi izbiri učinkovite zasteklitve. Za vgradnjo v pasivne in nizkoenergijske zgradbe veljajo strogi kriteriji. Primerno so izključno tisti izdelki, katerih toplotna prevodnost je pod Uw 0,8 vata na kvadratni meter kelvin (W/ m²K) in toplotno prehodnost zasteklitve vsaj Ug 0,7 vata na kvadratni meter kelvin (W/ m²K).

Okno za pasivno in nizkoenergijsko gradnjo

V AJM-ju smo razvili odlično rešitev za pasivno in nizko energetsko gradnjo – v tem trenutku najboljše PVC okno, AJM Hi-Performance. Njegovi sredinski in prislonski tesnilni sistemi, ki so odločujoči faktor kadar govorimo o tesnjenju, v tem trenutku dosegajo najboljši rezultat izolativnosti v svojem razredu. S tem sodobnim oknom s trislojno zasteklitvijo, v AJM-ju dosegamo toplotno prehodnost 0,61 vata na kvadratni meter Kelvin (W/m²K). Takšna okna popolnoma odgovarjajo zahtevam pasivne ali nizko energetske gradnje. Okno za energetsko učinkovito gradnjo bi bilo brez pomena, če ne bi bilo tudi prijazno do okolja. AJM 8000 energeto® odlikuje inovativen okenski sistem iz polimernih materialov, ki so popolnoma razgradljivi. Tako energeto® sam, kakor njegov proces proizvodnje, prispeva k sodobni težji po varovanju narave.

Vse več naših kupcev, ki opremljajo novogradnje, se odloča za lesena okna z zunanjo oblogo iz aluminija. Prednosti lesenih oken pred PVC okni so predvsem v tem, da je les naraven material, ki v primerjavi s plastiko estetsko ugodnejše vpliva na naša čutila: je prijeten na otip, izrisuje naravne oblike, diha in je topel. V našem proizvodno-prodajnem programu ponujamo lesena okna za nizkoenergijsko in pasivno gradnjo pod imenom AJM Pasiv+ in AJM Pasiv+ ALU, ko gre za okno z zunanjo oblogo iz aluminija. Lesena okna izdelujemo iz lesa macesna in smreke, ki veljata za eno najbolj vzdržljivih vrst lesa. Zaščitimo ga s štirislojno barvno zaščito, ki je pripravljena na vodni osnovi in tako prijazna do okolja in ljudi, hkrati pa les učinkovito zaščiti pred škodljivimi vplivi iz okolja. Za dodatno zaščito je pametno izbrati še zunanjo prekrivno masko iz aluminija, ki poleg zaščite daje tudi moderni videz in veliko možnosti barvne prilagoditve. 

Investicija v energetsko varčnost se zagotovo povrne v nekaj letih

Če se vam ob preračunavanju stroškov pasivne gradnje, poraja dvom v smotrnost tovrstne investicije, še opozorilo. Investicija se vam bo, ob nenehni dražitvi cen energentov, povrnila v nekaj letih. In izbor oken - PVC ali lesena?  

Plastična (PVC) okna odlikuje stabilnost, dolga življenjska doba in majhni vzdrževalni stroški. Pa tudi malenkost nižja cena ter odlična izolativnost. PVC predstavlja za okolje sprejemljiv material, saj ga lahko v celoti recikliramo brez zapletov.

Lesena okna kljub sodobnim načinom obdelave potrebujejo malenkost več vzdrževanja in nege, kakor plastična. A po drugi strani gre za naravni material, ki je prijeten na videz in na dotik. Kar se tiče tehničnih karakteristik, vzdržljivosti in izolativnih značilnosti, pa lesena okna v ničemer ne zaostajajo za plastičnimi okni. Tako izbira res ostane le na ravni okusa. 

Potrebujete še več informacij?
Vprašajte nas - z veseljem vam bodo svetovali! 

Ni energetsko učinkovite novogradnje brez kakovostnih oken.
Ni energetsko učinkovite novogradnje brez kakovostnih oken.
Protivlomna zaščita se začne pri oknih!

Pri nakupu oken je treba imeti v mislih tudi protivlomno zaščito, saj večina vlomov poteka skozi okno. Vlomilci si vzamejo vse, le časa ne. Tako šteje vsaka minuta, ko se okno upira poskusu vloma. PVC okna AJM so s posebno tehnologijo Safetec inside pripravljena in opremljena za maksimalno protivlomno zaščito. Odločite se za varnost. Izberite PVC okna AJM.