PRENOVA HIŠE

V starejših zgradbah se navadno srečujemo z velikimi toplotnimi izgubami. Zato si, ko se lotevamo prenove hiše ali stanovanja, najbolj želimo večjih energetskih prihrankov – na toplotni energiji in v denarnici. Okna so med pomembnimi krivci velikih toplotnih izgub. Zato je ob prenovi ena od osrednjih dilem, kakšna okna izbrati, da bo naš prenovljeni dom udoben, lep in seveda energetsko bolj varčen kakor je bil doslej. Izberite okna, ki so primerna vašemu tipu zgradbe, z zasteklitvijo in z dodatki, ki jih resnično potrebujete. 

Prenova hiše in lesena okna

V primeru, da gre za stanovanjski objekt katerega namen je prenova z boljšo toplotno in zvočno izolativnostjo, vendar brez potreb po posebnem nizkoenergijskem standardu, vam priporočamo lesena okna AJM Pasiv. Če želite po prenovi nekoliko višji nivo toplotne in zvočne izolacije, pa bo prava izbira okno AJM Pasiv+ ali AJM Pasiv+ ALU, ki ima na zunanji strani dodatno zaščito z aluminijasto oblogo. Lesena okna so za vse tiste, ki so vam blizu naravni materiali in vam nekaj več pozornosti za nego in vzdrževanje oken ne bo povzročalo nepotrebnih preglavic. Čeprav so vsa naša lesena okna zaščitena s kakovostnimi premazi, na zunanji strani pa lahko imajo tudi zaščitno masko iz aluminija, in je njihovo vzdrževanje minimalno, pa je potrebno upoštevati, da je les le naravni material in da zato potrebuje nekaj več pozornosti za nego in vzdrževanje, kakor plastika.

Plastična okna so naše prvo priporočilo 

Sicer pa ob prenovah še vedno najbolj priporočamo plastična okna. V našem prodajnem programu imamo tudi okna iz aluminija. A te priporočamo bolj za poslovne stavbe. Za običajne prenove so tako najboljša rešitev plastična okna iz družine AJM Energeto, za zahtevnejše prenove pa okna iz družine AJM Performance, z izjemo AJM Hi-Performance, ki ga priporočamo za energetsko najbolj zahtevne objekte in se tako po karakteristikah kot po ceni uvršča v naš najvišji razred.

Z menjavo oken bodite pozorni tudi na nekaj sprememb

Včasih so imela nova plastična okna širši in robustnejši okvir od starih, zato se je lahko zgodilo, da so postali prostori po menjavi nekoliko manj svetli. A danes je drugače. Profili naših oken so tanki, elegantni in se odlično skladajo s sodobnimi smernicami pri oblikovanju zunanjega ovoja stavbe - fasade. Poudarimo, da pri tem pa okna ne izgubljajo na tehničnih karakteristikah. Vaši prostori bodo po prenovi zaradi tanjših profilov in večjih steklenih površin celo svetlejši, kot so bili pred tem, pa čeprav niste povečevali njihovih odprtin. 

Ne glede na to ali se boste odločili za lesena ali PVC okna, ali pa boste morebiti posegli po oknih iz aluminija, posebno pozornost namenite tudi zasteklitvi. V zadnjem obdobju se medijsko izpostavljajo prednosti trislojne zasteklitve. Vendar se pri prenovah dovolj dobro odnesejo tudi dvoslojne zasteklitve v kombinaciji z kakovostnim okvirjem, primernim medstekelnim distančnikom in dobrimi dodatki. Velja namreč, da bo trislojna zasteklitev v kombinaciji s slabšim okvirjem prinesla več slabe volje, kakor zadovoljstva, saj vam okna ne bodo služila, kakor ste od njih pričakovali.

Nova okna tesnijo veliko bolje, kakor stara, ki so navadno poskrbela za povsem naravno zračenje skozi špranje, odprtine in slabše delujoča tesnila. Z novimi okni, ki zares tesnijo, pa vprašanje prezračevanja postane bistveno bolj pomembno, saj se boste le s pravilnim prezračevanjem izognili neprijetnostim, kot sta plesen in vlaga. Naša okna imajo že v osnovi čisto enostaven sistem prezračevanja s pomočjo kljuke, ki omogoča šest različnih stopenj zračenja od »običajnega kipa«, preko položaja varčnega zračenja do široko odprtega okna. Zelo primeren, predvsem z varnostnega in zdravstvenega vidika, pa je način prezračevanja preko okovja za vzporedni odmik, ki omogoča da se krilo okna vzporedno odmakne od okvirja za 6 mm. Več o tem si lahko ogledate tukaj.

Ne pozabimo na dodatke 

Ob izbiri novih oken je potrebno pomisliti tudi na dodatke. Med zunanjimi senčili so na voljo roletezunanje žaluzije in polkna. Med notranjimi so to žaluzije in plise zavese. Trend zadnjih nekaj let, ki velja tudi za prenove, so zunanje žaluzije. Te ne samo, da nudijo zaščito in so se s sposobnostjo skoraj popolne zatemnitve prostora že povsem približale roletam, pač pa pripomorejo tudi k toplotni in zvočni izolativnosti, poleg tega pa bodo klasični, tipični, arhitekturi iz 70. let, po prenovi dodale sodoben pridih.

V primeru prenov okna pogosto zavzamejo velik del proračuna, zato razmislite kaj zares potrebujete in, seveda, ne oklevajte in povprašajte za strokovni nasvet.  

Pomembnejši del prenove doma je izbira novih oken.
Pomembnejši del prenove doma je izbira novih oken.
Gradnja hiše - postopek od parcele do vselitve.

Gradnja hiše je izjemno zahtevna naloga, ki zahteva veliko predanosti, znanja, načrtovanja in dokumentacije.

S pomočjo izkušenih arhitektov vas natančno peljemo skozi ves postopek od izbire in nakupa parcele preko gradnje vse do vselitve.

Preverite TUKAJ!