NAČRTUJETE?

Kateri ponudnik je "pravi"? Imajo moja okna dovolj dobre tehnične lastnosti? Je cena optimalna? So izbrana vhodna vrata zares izolativna? To je le nekaj vprašanj, ki potrebujejo odgovor ob nakupu oken in vrat, ne glede na to ali se boste srečali z njihovo izbiro pri gradnji ali prenovi svojega doma. Da bo čim manj odprtih vprašanj, vam ponujamo nekaj osnovnih napotkov kako pristopiti k izbiri novih oken in vrat še v fazi načrtovanja.

Material, tip in lastnosti okna.

Začne se pri izbiri primernega materiala. Na razpolago imate okna iz umetne mase (PVC oziroma plastična okna), aluminijasta okna in lesena okna. Izbiro ALU oken priporočamo predvsem za poslovne objekte in energetsko manj zahtevne gradnje. Za stanovanjske objekte se izbira navadno omeji na plastična okna in na lesena oz. les-ALU okna. Sodobna tehnologija omogoča, da ni bistvene razlike med doseganjem energetske učinkovitosti plastičnih in lesenih oken. Manjša razlika je le v vzdrževanju - nekoliko več ga je pri lesenih oknih. Odločitev tako ostaja na ravni simpatij do posameznega materiala; nekateri prisegajo na naravni - les, drugi imajo raje vsestransko vzdržljivost plastičnih oken.

Sledi izbira tipa okna in njegovih lastnosti. V kolikor opravljate klasično adaptacijo, brez zahtev po večji energetski učinkovitosti, je povsem brez pomena nakup po energetski učinkovitosti predimenzioniranega okna. In dober svetovalec vas bo na to opozoril in vam svetoval nakup oken s skupno toplotno prehodnostjo nekje okrog 0,90 W/m²K, s tremi tesnili in primerno (dvoslojno ali trislojno) zasteklitvijo.

V primeru, da gradite ali prenavljate stavbo, ki se bo po energetski učinkovitosti uvrščala med nizkoenergijsko ali pasivno gradnjo, izberite okna (in vrata), ki spadajo v najvišji razred energetske učinkovitosti s toplotno prehodnostjo nekje okrog 0,60 W/m²K, kot je to tukaj na primer. Pri energetsko zahtevnejših objektih ne zanemarite trislojne izolativne zasteklitve. A pri tem izberite tudi kompaktnejši profil. Okna z manj zmogljivim profilom in trislojno zasteklitvijo vas bodo razočarala, saj se bo zaradi neizravnanih toplotnih mostov na steklu pojavljala vlaga (kondenz). Kakovostna okna za energetsko učinkovito gradnjo vam ne bodo zagotovila samo toplotne, pač pa tudi odlično zvočno in protivlomno zaščito, še posebej, če je steklo lepljeno v krilo. Ta tehnika namreč zagotavlja ob večji mehanski stabilnosti tudi večjo izolativnost.

Dobro tesnjenje je osnovna funkcija okna.

Zadnje čase je veliko slišati o pomenu prezračevanja, še posebej o dihanju oken. Svetujemo vam, da se pri nakupu oken primarno osredotočate na energetsko učinkovitost izdelka in na tesnjenje. Dobro tesnjenje je osnovna funkcija okna in le v kolikor bo to izpolnjevalo v popolnosti, boste dosegli želene energetske prihranke in zadovoljstvo s svojim nakupom. Ne nasedajte marketinškim trikom o tem, da morajo okna dihati. Dihajo naj vaši prostori, svež zrak pa jim zagotavljajte skozi vaša okna. Zračenje naj bo zdravo in nadzorovano. Zagotavlja naj prijetno bivalno okolje in naj ne bo moteč faktor.

Pred nakupom dragih prezračevalnih sistemov (ki pa, poudarjamo še enkrat, naj ne posegajo v okna in naj ohranjajo njihovo osnovno funkcijo – dobro tesnjenje), se pozanimajte še o čisto osnovnih načinih prezračevanja. Ste vedeli, da je za učinkovito izmenjavo zraka dovolj že, če tri- do štirikrat dnevno za pet minut odpremo okna, tako da naredimo prepih? Poceni, varna in pametna rešitev je tudi sistem okovja za vzporedni odmik, ki okensko krilo za nekaj milimetrov odmakne od stičnih tesnilnih točk in tako omogoča pretok zraka po celotnem okvirju okna. Na ta način se vzpostavi kroženje zraka v prostoru, hkrati pa je tudi varen in zdrav.

In končno cena.

Pred sabo imate več ponudb različnih proizvajalcev, ki so na prvi pogled enake. Kako se odločiti? Preprosto, primerjajte ponudbe in njihove postavke. Pozorni bodite na  profile. Bolj kot število komor je pomembna debelina. Debelejši kot je profil, večjo stabilnost in izolacijo zagotavlja. Preverite tudi ali je izoliran s peno. Profili polnjeni s peno zagotavljajo boljšo izolacijo, a so tudi dražji. Preverite število tesnil, nekateri ponujajo tri tesnila že v osnovi, drugi dve in tretje za doplačilo. Pozornost namenite tudi načinu zasteklitve -  ali je v osnovni ceni dvoslojna zasteklitev, trislojna pa je za doplačilo. Ceno določa tudi barva profilov. Upoštevajte, da se cene med belimi in barvanimi profili razlikujejo. Preglejte še ali so zaključne letve v ceni ali za doplačilo. Tudi načini odpiranja določajo ceno, saj je drsni način veliko dražji od klasičnega. Preglejte tudi vključene storitve. Ali so vse, ki ste jih želeli, zajete v ceno (dostava, montaža, letvanje, zidarska dela, odvoz materiala in potni stroški). Zelo pomembna je tudi garancija, ki vam jo proizvajalec zagotavlja. Pozanimajte se ali podjetje ponuja servis po vsej Sloveniji in kakšna je okvirna čakalna doba.

Nakup stavbnega pohištva je večja investicija, zato se splača premisliti o nakupu nekoliko vnaprej. Ne glede na to ali boste okna potrebovali jutri, naslednji mesec, v pol leta, ali nekoč v prihodnje, ko boste postavljali svoj sanjski dom, vam bomo z veseljem svetovali.
Ne odlašajte, vprašajte nas že danes!

 

Nikoli ni prehitro za načrtovanje nakupa oken, saj so ta izredno pomemben element ovoja stavbe, ki oblikuje njeno zunanjo podobo, vpliva na naše počutje v prostoru in seveda vpliva na energetsko učinkovitost objekta.
Nikoli ni prehitro za načrtovanje nakupa oken, saj so ta izredno pomemben element ovoja stavbe, ki oblikuje njeno zunanjo podobo, vpliva na naše počutje v prostoru in seveda vpliva na energetsko učinkovitost objekta.
Gradnja hiše - postopek od parcele do vselitve.

Gradnja hiše je izjemno zahtevna naloga, ki zahteva veliko predanosti, znanja, načrtovanja in dokumentacije.

S pomočjo izkušenih arhitektov vas natančno peljemo skozi ves postopek od izbire in nakupa parcele preko gradnje vse do vselitve.

Preverite TUKAJ!